Projekcije filmova povodom 60. godišnjice potresa u Skopju (26.7.1963)

U srijedu, 05.07.2023. u 19:00 u KIC-u (Preradovićeva 5, 2. kat) u Zagrebu


„Grad solidarnosti” – Skopje 1963.
 
Potres magnitude 6,9 po Richteru koji je u petak, 26. srpnja 1963. godine u 5 sati i 17 minuta pogodio Skopje odjeknuo je diljem Jugoslavije i svijeta. Potres je uništio oko 80 posto grada, od njegovih posljedica poginulo je više od tisuću ljudi, tri je tisuće ranjeno, oko dvjesto tisuća ostalo je bez svojih domova, a više od sto tisuća evakuirano je u druge dijelove Makedonije i ostale jugoslavenske republike. Tijekom sljedećih godina Skopje postaje „Grad solidarnosti”, a u velikom projektu obnove, čiji je cilj izgraditi grad po mjeri suvremenog socijalističkog čovjeka, sudjeluju značajni arhitekti i stručnjaci iz Jugoslavije i svijeta. Skopje uskoro dobiva novu vizuru te postaje moderan grad u čijoj se arhitekturi i urbanističkom planu odražavaju tada aktualne modernističke ideje.
 
Potres je ostavio dubok trag u svim segmentima života, no ponajviše u kolektivnoj memoriji grada  kao događaj koji je preoblikovao Skopje i za kasnije generacije. Osim u arhitekturi ili književnosti, njegov se trag može vidjeti i na filmu. Odmah nakon potresa snimljeno je nekoliko dokumentaraca, od kojih je najpoznatiji ostao Skoplje ’63 Veljka Bulajića (Jadran film, 1964.). Među kraćim dokumentarcima ističe se i film Katastrofa, stradanja, nade (Vardar film, 1963.) Slavka Janevskog. Od dugometražnih igranih filmova prvi u cijelosti posvećen potresu i njegovim posljedicama je Memento (Vardar film, 1967.) Dimitrija Osmanlija. Memento je ove godine uvršten i u program projekta „Sezone filmskih klasika” Udruženja europskih kinoteka (Association des Cinémathèques Européennes – ACE).
 
Projekcija filmova održat će se u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, Preradovićeva 5, u srijedu 5. srpnja 2023. u 19 sati, povodom 60. godišnjice potresa u Skopju, u organizaciji Kulturno-informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, Kulturno informativnog centra (KIC) i Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Posebna zahvala na pomoći i ustupanju filmova za projekciju Kinoteci Sjeverne Makedonije i gospodinu Tomislavu Osmanliju.
 
Filmovi imaju hrvatske titlove.
 
Ulaz je slobodan.

 
Katastrofa, stradanja, nade (Катастрофа, страдања, надежи)
Vardar film, Jugoslavija, 1963.
dokumentarni film, 20 minuta
režija: Slavko Janevski
kamera: Mišo Samoilovski, Kiro Bilbilovski
montaža: Meri Veljanoska, Vangel Čemčev
Osim najpoznatijeg dokumentarnog filma o skopskom potresu, Skoplje ’63 Veljka Bulajića, u Makedoniji je neposredno nakon potresa snimljeno još nekoliko kraćih dokumentaraca, među kojima je i pomalo zaboravljen film značajnog makedonskog književnika, Slavka Janevskog. Film je potresan dokument o katastrofalnom potresu i njegovim posljedicama. Na autentičnim snimkama prikazani su trenuci spašavanja ranjenih i raščišćavanja ruševina, evakuacija djece, život prvih dana nakon potresa kao i prvi napori saniranja posljedica uz domaću, jugoslavensku i inozemnu pomoć koji bude nadu.
Nagrade: MFF, Leipzig, 1963., Nagrada Društva njemačkih filmskih radnika, 1963.
Nagrada grada Skopja „13 noemvri” Slavku Janevskom
 
 
Memento (Мементо)
Vardar film, Jugoslavija, 1967.
igrani film, 92 minute
režija: Dimitrie Osmanli
scenarij: Dimitrie Osmanli, Jovan Boškovski, Taško Georgievski
fotografija: Branko Mihajlovski
montaža: Maja Lazarov Ribar
uloge: Dragi Kostovski, Nada Gešovska, Petre Prličko, Predrag Ćeramilac, Renata Freinskorn, Stevo Žigon, Todor Nikolovski
Dan uoči skopskog potresa upoznaju se Willy Müller, njemački dirigent na proputovanju kroz Makedoniju i Jana, mlada studentica koja se s obitelji useljava u novi stan. Njihov ponovni susret događa se nakon nekoliko godina, kada Müller dirigira koncertom na Susretima solidarnosti u Skopju. Nekoliko dana koje Jana i Willi provode zajedno ispunjeno je reminiscencijama na potres, ali i na druge katastrofe koje su ostavile posljedice na njihove živote. U pozadini ljubavne priče, film postavlja pitanja o katastrofama suvremenog svijeta i njihovoj ulozi u našim životima.


Izvor:

https://www.kic.hr/program/kino/projekcije-filmova-katastrofa-stradanja-nade-i-memento/


Odgovori