Izložba “Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu”

Arheološki muzej u Zagrebu, 30. ožujka – 14. lipnja 2017. godine.

 

—-

 

Otvorenje izložbe u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 19 sati.

 

Na izložbi “Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu” biti će prikazana jedna od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Pričom o liječenju u antičkom svijetu predstavljamo Zbirku povodom 35 godišnjice od njezine prve stručne objave. U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas.

 

Izložbu prati niz predavanja i radionica koje će biti realizirane uz podršku brojnih suradnika.

 

Izvor: http://www.amz.hr/

 

 

Arheološki muzej: Izložba o povijesti bolesti u antičkom svijetu

 

vrijeme: 30.03.2017. – 14.06.2017.

mjesto: Zagreb; Arheološki muzej

url: http://www.amz.hr

 

Izložba ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’, što se otvara u četvrtak u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja dio Zbirke medicinskog i kozmetičkog pribora iz Siska, jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi, a u povodu 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.

 

“U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas”, ističe se u najavi izložbe.

 

S obzirom da čovjek od pamtivijeka pokušava objasniti i oduprijeti se bolesti, što je proces koji započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, izložba se otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higieja.

 

Razdoblje kada se, s razvojem filozofije i znanosti uzroci bolesti počinju tražiti u prirodi ljudskog organizma, a Hipokratov način razmišljanja iz temelja mijenja antičku medicinu, prikazan je na izložbi s naglaskom na antičko poimanje ljudskog organizma, što utječe na njega te kakav pristup liječnik ima prema bolesti i oboljelom.

 

Tu pripada i prostor posvećen farmaciji te se prikazuje prikupljanje, priprema i skladištenje sastojaka za ljekovite pripravke.

 

Podastire se i nekoliko invazivnih zahvata izabranih prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija), ističe se.

 

Kao potvrda prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje, dodaje se.

 

Obljetnica te zbirke veže se iz uz stotu obljetnicu osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te će se od travnja do lipnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu održati niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja.

 

Popratni program organizira se u suradnji Arheološkog muzeja te Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zdravstvenog Veleučilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska i drugih.

 

Izložba je otvorena do 14. lipnja, a njezini su autori Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus i Danijel Lončar.

 

 
Izvor: http://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori