Predstavljanje knjiga Stanka Andrića iz serije „Monasticon Slavonicum, Sirmiense et Baraniense”

U utorak, 6. lipnja, u 12.00 sati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu (Dvorana biskupa Josipa Jurja Strossmayera) održat će se predstavljanje knjiga dr. sc. Stanka Andrića iz serije Monasticon Slavonicum, Sirmiense et Baraniense. Uz autora, na predstavljanju će sudjelovati dr. sc. Marija Karbić i doc. dr. sc. Marko Jerković. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

O knjigama

Serija Monasticon Slavonicum, Sirmiense et Baraniense trenutno čini tri monografije o srednjovjekovnim samostanima na području donjega međurječja Drave, Save i Dunava. Prva knjiga iz serije Rudina – benediktinski samostan sv. Mihaela Arkanđela izdana je 2020. godine, a govori o srednjovjekovnoj benediktinskoj opatiji čiji se ostaci nalaze na obroncima Psunja. Sljedeća knjiga u seriji Grabovo i Bijela – benediktinski samostani svete Margarete, čija su tema dva benediktinska samostana, jedan u Srijemu, a drugi u zapadnoj Slavoniji, bavi se odnosima ovih samostana te njihovoj međusobnoj povezanosti. Uz navedene monografije, treća pod naslovom Srijemska Mitrovica. Bazilijanski i benediktinski samostan sv. Dimitrija donosi raspravu o (dis)kontinuitetu samostana u Srijemskoj Mitrovici. Čitava dosadašnja serija ovih monografija obuhvaća mnoštvo novih saznanja i interpretacija podataka o samostanskom životu na području današnje Slavonije, Srijema i Baranje.

O autoru

Dr. sc. Stanko Andrić, hrvatski je povjesničar, književnik i prevoditelj, zaposlen na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu. Doktorirao je na Srednjoeuropskom sveučilištu radom Čudesa svetoga Ivana Kapistrana. Primarno područje njegova znanstvenoga interesa je srednjovjekovna povijest istočnih hrvatskih krajeva, s naglaskom na crkvenu i kulturnu povijest te povijest naselja i plemićkih obitelji. Glavni je urednik časopisa Scrinia Slavonica. Od knjiga, uz one koje će biti predstavljene, treba istaknuti Čudesa svetog Ivana Kapistrana – povijesna i tekstualna analiza, Potonuli svijet. Rasprave o slavonskom i srijemskom srednjovjekovlju, Vinkovci u srednjem vijeku. Područje grada Vinkovaca od kasne antike do kraja turske vlasti te mnogobrojne radove i članke.


Izvori:

http://www.djkbf.unios.hr/hr/najave/item/1512-predstavljanje-knjiga-iz-serije-monasticon-slavonicum-sirmiense-et-baraniense-2023


Odgovori