Obilježavanje Dana grada Zagreba u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

“Drugi dan probudi se Grič na zgarištu. Sve je izgorjelo u okrugu kraj Dverca, sve do Kamenitih vrata. (…) Na garštu, u pepelu, gdje je sve izgorjelo što je tamo bilo, leži njena Bogorodica čitava, samo okrajak malo taknut plamenom.”

Marija Jurić Zagorka, “Kći Lotršćaka”, Zagreb: Školska knjiga, 2006: 444 str.


U spomen na ovaj požar koji je završio 31.05.1731., a koji je i Zagorka utkala u svoj roman “Kći Lotršćaka”, svake godine obilježavamo Dan grada Zagreba. Na poziv Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, Memorijalni se stan pridružuje događanjima povodom ovoga dana, povezujući Zagorkinu obljetničku godinu i dan grada koji je Zagorka toliko voljela, u kojem je radila i živjela, te koji je bio dio većine njezinih djela.

17.00 – 20.00 h Misteriozno pismo             

              *napomena: 17.00 – 17.30 h preuzimanje pisma u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Vodimo vas u samostalan razgled grada!

Uz pomoć misterioznog pisma, pretvaramo vas u vodič_kinju_a. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom.

Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 od 17.00 do 17.30 h i potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s ‘’dokazima’’ potražiti “Zagorkine poslanice” na lokaciji određenoj u pismu najkasnije do 20 h.

U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi.

20.00 – 21.00 h Duhovi Zagorkina stana

Dolac 8 posljednja adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka. Prostor koji je još uvijek ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. Na Dan grada Zagreba, grada koji je ova spisateljica i novinarka toliko voljela, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti.

Broj posjetitelja je ograničen na 25 osoba, a izvedbe se održavaju s početkom u 20h i 20.30 h.

Prijave na zagorka@zenstud.hr ili putem messengera na Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

Program se odvija uz financijsku podršku Grada Zagreba.


Izvor:


Odgovori