ZAGREB PAMTI OTPOR – Poziv na spomen šetnju povodom obilježavanja ”Akcije stadion”

Pozivamo vas da nam se priključite u petak 26. svibnja u 17:00 sati ispred stadiona Maksimir (kod “Fan shopa” ispod zapadne tribine) na spomen šetnji kojom obilježavamo “Akciju stadion” – u spomen na dan kada su se mladi oduprli ustaškim naredbama i teroru, u solidarnosti s kolegama i kolegicama židovskog i srpskog porijekla.

Tog dana na stadionu kod Maksimira govor je održao stožernik sveučilišnog ustaškog stožera koji je pozvao sve mlade Židove i Srbe da se izdvoje na jednu stranu, kako bi se odvojili od hrvatske mladeži, u skladu s ustaškom politikom. Kada su se prvi mladi srpskog i židovskog porijekla krenuli odvajati, za njima su spontano krenuli njihovi prijatelji i prijateljice, kao i simpatizeri i pripadnici SKOJ-a. Sva je okupljena mladež, većinom hrvatske nacionalnosti, prešla na stranu određenu za Srbe i Židove. U nastalom su metežu zajedno napustili stadion.

Tijekom spomen šetnje sudionici i sudionice će obići mjesta stradanja i otpora, lokacije povezane sa zločinima i funkcioniranjem ustaškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i mjesta povezana s razvojem i najvažnijim akcijama antifašističkog otpora u gradu Zagrebu. Spomen šetnju vodit će povjesničarka i istraživačica Documente Tena Banjeglav.


Spomen šetnju provodimo u sklopu crowdfunding kampanje „ZAGREB PAMTI OTPOR“ kojoj je cilj skupiti sredstva za istraživanja kojima će se nadopuniti i proširiti novo izdanje vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu” te vas pozivamo da nas podržite i doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!

Svoju donaciju možete uplatiti putem platforme GoGetFunding gdje se nalazi više informacija:

https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/


Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.


Izvor:


Odgovori