Culturenet: S restauracije se u Osijek vraća ‘umirući vojnik’

U petak, 26. svibnja, u 9 sati, u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku pristiže restaurirani spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije kipara Roberta Frangeša Mihanovića, koji je u listopadu 2022. godine demontiran iz Parka kralja Držislava te prevezen na restauraciju u Zagreb, u Ljevaonicu umjetnina ALU.


Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića, poznat kao „Umirući vojnik“, u Osijeku je postavljen 1898. godine, u sadašnjem Perivoju kralja Tomislava. Nakon toga nekoliko je puta mijenjao mjesto, a 1945. g. je uklonjen. U Osijek je vraćen 1964. godine i postavljen u dvorište današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti. Restauriran je 1991. godine za izložbu “Tisuću godina Hrvatske skulpture”, a od 1996. godine se nalazi u Parku kralja Držislava. Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića smatra se jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.
 
Po riječima ravnatelja MLU-a, Eduarda Hudolina: „Likovno, to je Frangešov dosta rani rad, ali je rad u kojem on najavljuje dolazak moderne u Hrvatsku. Ta se skulptura ubraja u jednu od najvrjednijih javnih plastika u Hrvatskoj.“
 
Iako skulptura pristiže u dvorište Muzeja likovnih umjetnosti, ono će joj biti samo trenutna pozicija obzirom da je predviđeno da se vrati na svoju prvobitnu poziciju – Perivoj kralja Tomislava. Radi se o jugozapadnom dijelu perivoja gdje se danas, na mjestu kosturnice iz Drugog svjetskog rata, nalazi spomen ploča uz koju se svake godine obilježava Dan oslobođenja Osijeka iz tog razdoblja. Na tom je mjestu bio i spomenik žrtvama fašizma, miniran 1991. godine. Preporuka je to i UNESCO-a, pokušati skulpture vratiti na izvorne pozicije, jer su jednako vrijedne kao i skulpture.


Izvor:

https://www.culturenet.hr/hr/s-restauracije-se-u-osijek-vraca-umiruci-vojnik/194848


Odgovori