Izložba POMORSKE ŠKRINJE NOVIGRADA DALMATINSKOG

Hrvatski pomorski muzej Split, Općina Novigrad i Zavičajni muzej Biograd na Moru

Vas pozivaju

na otvorenje izložbe

POMORSKE ŠKRINJE NOVIGRADA DALMATINSKOG

Autor: Jadran Anzulović

26. svibnja (petak) 2023. godine u 12:00 sati

Hrvatski pomorski muzej Split, Glagoljaša 18, 21 000 Split


     Na izložbi će se predstaviti šestnaest pomorskih (mornarskih) škrinja iz Novigrada u sjevernoj Dalmaciji koje se čuvaju  u fundusu Etnografske zbirke, a prikupio ih je i stručno valorizirao Jadran Anzulović. Cilj je izložbe prikazati neizloženu, dosad nepoznatu, a ujedno i najveću prikupljenu zbirku pomorskih škrinja na istočnoj jadranskoj obali. Od šestnaest prikupljenih škrinja petnaest je pripadalo austrijskoj odnosno austrougarskoj ratnoj mornarici, a nastajale su od sredine 19. do početka 20. stoljeća. Jedna škrinja (baul) iz početka 30-ih godina 20. st. pripadala je ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije.

     Po načinu konstrukcije odgovaraju škrinjama jadranskog tipa, a izrađene su od drva jelovine, oraha i crnog bora. Sve stranice su im izrađene od cjelovitog komada drva sa spojevima u obliku tzv. veza na pero ili lastinog repa, a imaju ravan ili lagano zaobljen ili sedlasti poklopac (bauli). S oslikanim su ukrasom na prednjici i bočnim stranama ili jednostavno monokromno obojene. Također pojedine su ukrašene s oslikom unutrašnje i vanjske stranice  poklopca. Ukras na prednjici oslikan je s motivima ratnih brodova austrijske i Austro-Ugarske monarhije s prikazima  jedrenjaka (korveta), kazamatnih brodova i oklopnjača ili s motivom rudolfinske krune, zastave monarhije i zastava drugih ratnih mornarica (Grčke, Rusije i dr.). Na oslikanoj unutrašnjoj stranici poklopca figuralni je ukras s motivom čempresa, a na vanjskoj motiv ratnog broda.

     Na izložbi biti će predstavljeni i foto portreti mornara iz Novigrada (rođenih od 1870. godine) koji su služili u austrougarskoj ratnoj mornarici i ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije s opisom njihove službe te nekoliko sačuvanih upotrebnih predmeta iz mornarske škrinje (fenjeri, bilježnice i dr.).  Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja 2023. g.


Dodatne informacije:

https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit


Odgovori