Znanstveni kolokvij “200. obljetnica rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića”

U Gospiću je 23. svibnja održan znanstveni kolokvij “200. obljetnica rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića” u organizaciji Veleučilišta “Nikola Tesla” i Ličko-senjske županije. Političar, publicist i književnik Ante Starčević rođen je upravo 23. svibnja 1823. godine u Velikom Žitniku nedaleko od Gospića, a preminuo je 28. veljače 1896. u Zagrebu.

Na kolokviju je sudjelovao potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb koji je u pozdravnom govoru naglasio Matičinu uključenost u obilježavanje jubilarne godine. Uz značajnu monografiju koja će uskoro biti objavljena, Matica se uključila i u organizaciju skupa u Zagrebu koji se održava nedugo nakon ovog u Gospiću. O Anti Starčeviću bit će riječi i u drugim Matičinim publikacijama, a uključenost u ovaj gospićki skup govori također o poštovanju koje Matičari izražavaju Ocu Domovine, i to ne samo u prigodama poput ove, najavio je Matičin potpredsjednik.

Uz potpredsjednika Jareba, na skupu je uime MH sudjelovao i član Odjela za povijest Stipe Kljaić koji je govorio o recepciji Ante Starčevića u hrvatskoj političkoj kulturi od Aleksandrove diktature do proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (1929-1941).

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac svoje je izlaganje posvetio aktualnosti misli Ante Starčevića dok je Željko Bartulović s Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću analizirao neka pitanja državnopravnog položaja Hrvatske u radu dr. Ante Starčevića.

Kolokvij je organiziran u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Maticom hrvatskom, Sveučilištem u Mostaru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.


Izvor:

https://www.matica.hr/novosti/u-gospicu-obiljezeno-200-godina-od-roenja-ante-starcevica-23-svibnja-1823-308/


Odgovori