HDA: Prikazan film „Illyricum” u sklopu Filmskog četvrtka

Vrlo uspješno završili smo proljetnu sezonu Filmskog četvrtka!

U četvrtak, 11. svibnja, prikazali smo dugometražni igrani film „Illyricum” o sukobu Ilira i Rimljana 37. godine prije nove ere, prvi hrvatski film koji se bavi tako davnim razdobljem prošlosti.

Nakon projekcije razgovarali smo s redateljem filma Simonom Bogojevićem Narathom i profesorom stare povijesti s Filozofskog fakulteta dr. sc. Borisom Olujićem, koji odlično poznaje povijest Ilira i sudjeluje u istraživanjima lokaliteta ilirske i rimske kulture. Razgovor je tekao spontano s čestim pitanjima i komentarima publike među kojima su se isticali komentari dr. sc Brune Kuntić-Makvić, stručnjakinje za antičku i staru povijest hrvatskih zemalja.

Redatelj Bogojević Narath pričao nam je o trudu da se u filmu prikažu povijesne činjenice, ali i o maštovitim kreativnim postupcima kojima su autori filma nadoknađivali nedostatak povijesnih izvora. Naglasio je da mu je koncept bio realistički prikaz života u tom razdoblju.

Olujić je bio oduševljen kreativnom razinom filma i naglasio je važnost osvješćivanja rimske i ilirske baštine koja je sigurno utjecala na hrvatsku kulturu. Kuntić-Makvić komentirala je određene dijelove filma za koje smatra da su odudarali od povijesne točnosti, istaknuvši da su Iliri bili kulturno i gospodarski razvijeniji nego što je prikazano u filmu. Narath je naglasio da su u filmu prikazali prvenstveno siromašne slojeve ilirskog stanovništva.

Vidimo se na sljedećem Filmskom četvrtku u rujnu i uz još ovakvih živahnih i zanimljivih razgovora!


Izvor:

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/1702/oamid/1633


Odgovori