Projekcija četvrtog nastavka povijesnog serijala „Češko stoljeće“

Projekcija četvrtog nastavka povijesnog serijala „Češko stoljeće“ – “Svu moć naroda Staljinu (1948)“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (srijeda 29.03.2017, 17h).

 

 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Katedra za češki jezik i književnost poziva vas na projekciju četvrtoga nastavka povijesnoga serijala „Češko stoljeće“ – „Svu moć naroda Staljinu (1948)“ u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta u srijedu 29. ožujka u 17 sati. Serijal će biti prikazan s hrvatskim podnaslovima u prijevodu studenata diplomskoga studija bohemistike. Projekcija traje 75 minuta.

 

„Svu moć naroda Staljinu (1948)“

 

U veljači 1948. politička se situacija u Čehoslovačkoj počela razvijati u korist premijera Klementa Gottwalda. Dvanaest demokratskih ministara iz njegove vlade daje ostavku u uvjerenju da će Gottwald pasti i da će predsjednik Beneš imenovati privremenu tehničku vladu. Ona bi zemlju trebala voditi do prijevremenih izbora, a na njima se zacijelo ne bi ponovila pobjeda komunista. No u samo nekoliko odlučujućih dana postaje jasno da je taj taktički manevar bio politička glupost i ozbiljno podcjenjivanje protivnika. Demokratski političari, uključujući i Beneša, prekasno shvaćaju da je Gottwald u Moskvu uistinu odlazio učiti „kako da im zavrne vrat“, kako je sam izjavio u međuratnom čehoslovačkom parlamentu u prosincu 1929. Između naivnih ostarjelih demokratskih političara i sve bolesnijega i depresivnijega predsjednika Beneša s jedne strane te ciničnoga, samouvjerenoga i bezobzirnoga premijera Gottwalda i njegovih drugova s druge strane vodi se neravnopravna borba s fatalnim ishodom.

 
„Svi mi to želimo. Sve će teći točno prema ustavu.“

Klement Gottwald (iz scenarija)

 

 

Četvrti nastavak serijala preveo je Andrej Abramušić.

 

 
„Češko stoljeće“ televizijski je serijal koji u devet nastavaka hrabro propituje najvažnije događaje češke povijesti 20. st. Snimljen je u produkciji Češke televizije 2013. i 2014. prema scenariju povjesničara Pavela Kosatíka i u režiji Roberta Sedláčeka. Usredotočen je na psihologiju glavnih povijesnih aktera u trenucima kad su bili svjesni da će svojim odlukama bitno utjecati na budućnost cijelog naroda.

 

 

„Legendarni su likovi samo ljudi koji se znoje, spekuliraju, žive paradokse, odlaze na zahod i naklapaju o banalnostima, i sami zbunjeni time kamo ih je povijest donijela.“ (Pavel Kosatík i Robert Sedláček)

 

 

Izvor: http://www.ffzg.unizg.hr/zslav/

 

 

Odgovori