Dijana Pinjuh, Anđelko Vlašić, „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“

Upravo je objavljena knjiga Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“, koja će uskoro biti predstavljena u sklopu programa Festivala povijesti Kliofest 2023. u Osijeku.


U knjizi autori obrađuju putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija (1611. – 1685. ili kasnije), koji je 1664. godine posjetio Hercegovački sandžak i u svojem Putopisu ostavio brojna svjedočanstva o Hercegovini u drugoj polovici 17. stoljeća. Knjiga se temelji na dosad neobrađenim informacijama koje se nalaze u rukopisu za koji se smatra da je autograf, odnosno izvorni rukopis Evlijina Putopisa. Podatke iz autografa autori su usporedili s dosad poznatim podacima o osmanskoj Hercegovini koji se nalaze u izdanju Putopisa koje je preveo i priredio Hazim Šabanović polovicom prošloga stoljeća te s drugim historiografskim podacima o Hercegovini u drugoj polovici 17. stoljeća.

Dijana Pinjuh je profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Anđelko Vlašić je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


Izvor:


Odjeci:

https://historiografija.ba/article.php?id=1767


Kliofest: Osijek – Predstavljanje knjige Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak

Predstavljanje knjige Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića Tragom Evije Čelebija kroz Hercegovački sandžak održat će se u srijedu, 17. svibnja 2023. s početkom u 18.00 sati, na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Predstavljanje je dio programa Festivala povijesti Kliofest 2023. u Osijeku.

Organizator: Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Filozofski fakultet, L. Jägera 9

18:00 sati / Mala svečana dvorana (prostorija 39, 2. kat)

Sudjeluju: Dijana Pinjuh i Anđelko Vlašić


Izvor:


Odgovori