Izložba: Plavica – Tvornica za preradu ribe – Cres

12.05.2023. – 30.07.2023.

Organizator: Creski muzej, ZRC SAZU

Stručna koncepcija: Inge Solis


Creski muzej u suradnji s Institutom za studije kulture i pamćenja Slovenske akademije znanosti i umjetnosti predstavlja priču o tvornici za preradu ribe Plavica koja je djelovala u gradu Cresu.

Tvornica je djelovala stotinjak godina i utjecala je na niz generacija Cresana. Otvorena je krajem 19 stoljeća, kao i većina drugih tvornica duž jadranske obale. Za Cres je tvornica bila od velike važnosti: osiguravala je prihode radnicima, ali i siguran plasman ribe ribarima pa je direktno ili indirektno doprinijela lakšem životu u gradu i na otoku. Radilo se isključivo ručno. Velik se dio ribe konzervirao soljenjem, što je bio sezonski posao koji je ovisio o ulovu plave ribe.

Tvornica je kroz stotinu godina svog djelovanja prošla različite faze. Nije uvijek bila profitabilna, ali se održala sve do 1997. godine kad je, uz niz drugih problema, loše odrađena privatizacija označila njen kraj.


Otok Cres danas živi od turizma i turizam je donio lakši život otočanima, ali otok je postojao i postojat će neovisno o njemu. Ovakvim kakav je danas stvorila ga je i Plavica – tvornica za preradu ribe koja je utjecala na tri generacije ljudi. Zato ova priča o maloj tvornici na jednom otoku ne smije biti zaboravljena.

Iako arhiv tvornice nije sačuvan, uspjeli smo djelomično rasvijetliti njezinu povijest. Ipak, ono najvrjednije u ovoj priči su iskustva ljudi, prije svega žena koji su pokretale taj industrijski pogon. Podijelile su s nama različita iskustva i svoja osobna sjećanja. Kroz njihove priče smo nastojale dati objektivan uvid u ovaj važan segment otočke povijesti.

 „Ne želim se toga ni sjećati.“

„Bile smo kao jedno“.

„Uvijek smo pjevale“.

„Taj posao ne bih ni životinji poželjela“.

Iako smo skloni glorificirati prošlost, potrebno je uvijek  iznova naglašavati da je rad u tvornici ribljih konzervi bio težak i potplaćen s rukama i nogama u hladnoj vodi i porezotinama koje ne zarastaju. Ipak, većini je sjećanje na Plavicu ujedno i sjećanje na mladost i na jedno drugačije i skromnije vrijeme.


Izvori:

https://www.facebook.com/creskimuzej/

https://mdc.hr/


Odgovori