Što nam (ne) treba u Povijesti? – najava uvodne tribine

Platforma Klio kreće s provedbom projekta Što nam (ne) treba u Povijesti? održavanjem uvodne tribine 29. travnja 2023. s početkom u 10.00 sati. Na tribini će sudjelovati učiteljice i učitelji Povijesti zainteresirani za kritičko promišljanje i raspravu o tome koji su sadržaji, činjenice i teme nužne za kvalitetno i svrsishodno poučavanje povijesti u osnovnoj školi. Pozivamo učiteljice i učitelje koji žele podijeliti svoje mišljenje i potaknuti raspravu da nam se jave.

Povijest se ne može učiti bez usvajanja činjenica. No, pitanje je što nam je zapravo važno staviti pred učenike osnovne škole? Koliko široko ili usko moramo ulaziti u pojedine teme koje su previđene predmetnim kurikulumom? Kakav je odnos kurikuluma, materijala u udžbenici i što zapravo učitelji povijesti smatraju da je važno? Učitelji povijesti lako se naljute kad odgovore na ova pitanja daju novinari, poslovni ljudi, političari i mnogi drugi koji “nisu struka”. Kako se mi “kao struka” odnosimo prema ovom pitanju? Poučavamo li nešto zato što su nas tako učili tijekom našeg školovanja, zato jer smo o tome učili na fakultetu, zato jer je neka tema više ili manje dio onoga što se naziva opća kultura? Ni prije ni nakon uvođenja HNOS-a, ni prije ni nakon uvođenja “novoga” kurikuluma povijesti pravih rasprava o tome zapravo nije ni bilo.

Miljenko Hajdarović, inicijator projekta, pojašnjava: Ideja koju namjeravam provesti je zapravo pokrenuti kontinuiranu raspravu u naredne četiri godine – što nam je važno ili nevažno poučavati u osnovnoj školi. Ove godine početi od 5. razreda, tijekom 2024. o sadržaju šestoga razreda itd. Organizirati virtualne okrugle stolove, snimiti raspravu, postaviti je online. Okupiti praktičare, akademsku zajednicu i druge zainteresirane za stručnu raspravu. Prikupljena mišljenja, prijedloge i zaključke, ako ih bude, na kraju svake sezone će se u obličiti u zbornik i tako ostati kao prilog za buduće reforme i planiranje obrazovnih politika. Ne vjerujem da ćemo ovime doći do neke instant promjene, ali ćemo svakako osnažiti zajednicu praktičara.

Prijavu na tribinu možete obaviti na ovoj poveznici. Tribina će se održati putem ZOOM platforme.

Planirani raspored tribina tijekom prve sezone (2023.):


Odgovori