Predavanje „Industrijski otisak – tehnološka modernizacija u djelima hrvatskih umjetnica/ka iz zbirke NMMU“

Pozivamo Vas na 4. predavanje u okviru ciklusa predavanja uz postav Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti „Jedan svijet“.

Klaudio Štefančić, kustos NMMU održat će predavanje Industrijski otisak – tehnološka modernizacija u djelima hrvatskih umjetnica/ka iz zbirke NMMU u četvrtak, 13. travnja 2023. u 19 h, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, Narodni muzej Zadar.

Motivi i teme koji svoje podrijetlo imaju u industrijskoj tehnologiji moderne u hrvatskoj su umjetnosti do I. svjetskog rata prava rijetkost. Povučemo li analogiju s kretanjima na području književnosti, možemo zajedno s autorima knjige “Književni protusvjetovi” zaključiti kako od 1900. do kraja I. svjetskog rata hrvatskim umjetnicima “suvremenost prema zapadnoeuropskom i naprednom srednjoeuropskom standardu razdoblja bila pristupačna samo u ograničenoj mjeri ili u znakovito modificiranom obliku.” Naša društvena zbilja u tom periodu nije pružala ni dramatične klasne sukobe, ni gradove u ekspanziji, ni suvremenu tehnologiju. Međutim, kada se u periodu između dva rata društvo dramatično promijeni, u hrvatskoj će se umjetnosti pojaviti novi prizori i novi ikonički znaci. Motivi željeznice, automobila, parobroda, tramvaja, itd. sve će se češće javljati, kako u slikarstvu, tako i u grafičkom dizajnu i medaljerstvu. Na primjeru umjetničkih djela iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, predavanje će pokušati ukazati na različite prikazivačke metode kojima su se služili svjedoci moderniteta, autori i autorice kao što su Anka Krizmanić, Vladimir Becić, Milivoj Uzelac, Hinko Juhn, Marjan Detoni, Đuro Tiljak, Ivan Picelj i drugi.

Program je u organizaciji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a uz potporu Grada Zadra.           


Izvor:

https://nmz.hr/hr/dogadanja/ciklus-predavanja-uz-izlozbu-jedan-svijet,2593.html


Odgovori