Poziv na sudjelovanje – XVIII. Dani Cvita Fiskovića: ‘Umjetnički dodiri Istoka i Zapada na Jadranu’

Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske pozivaju na sudjelovanje u znanstvenom skupu XVIII. Dani Cvita Fiskovića: ‘Umjetnički dodiri Istoka i Zapada na Jadranu’ koji će se održati u Orebiću od 4. do 8. listopada. Rok za slanje prijava je 1. svibnja 2023.

Prostor Jadrana i njegova zaleđa odavna je prepoznat kao mjesto dodira dvaju kulturno-umjetničkih krugova. Iza sažetih odrednica Istoka i Zapada krije se pritom niz društvenih, političkih, vjerskih i likovnih fenomena ključnih za oblikovanje povijesnoumjetničke slike Mediterana od antike do modernoga doba. Jadran kao mjesto susreta velikih europskih i azijskih civilizacija predstavlja stoga trajnu i gotovo neiscrpnu temu znanstvenog proučavanja kako povjesničara, arheologa tako i povjesničara umjetnosti, kulturnih antropologa i drugih istraživača. Naznačeni povijesni dodiri obuhvaćaju pak složeni spektar procesa – poput utjecaja oblikovnih, stilskih i ikonografskih rješenja, migracija djela, tehnika, materijala, umjetnika i naručitelja – koji su se u širokom vremenskom luku odvijali duž rubova grčkoga i rimskoga svijeta, istočnoga i zapadnoga carstva, kršćanstva i islama.
 
Zadnja tri desetljeća fokus istraživanja povijesno-umjetničke struke u Hrvatskoj uglavnom je bio na proučavanju veza sa zapadnoeuropskim kulturnim krugom tijekom srednjega i ranoga novoga vijeka, dok su bogate i jednako tako značajne veze s Istokom, posebice istočnim Mediteranom i balkanskim regijama, bile ponešto zapostavljene. Cilj ovog znanstvenog skupa, stoga je novim i svježim pogledima rasvijetliti ulogu velikih istočnih i zapadnih kultura u stvaranju jedinstvenog jadranskog i prijadranskog umjetničkog kruga u širokom vremenskom razdoblju od kasne antike i ranobizantskog razdoblja VI. stoljeća, pa sve do propasti Osmanskog Carstva početkom XX. stoljeća.
 
Sudionici se pozivaju da unutar opisanih fenomena svoja izlaganja usmjere ka promišljanju unutar sljedećih tematskih cjelina, premda ne samo i isključivo njih:
1. Bizant i bizantizmi
2. Umjetnost i umjetnički dodiri na granici Osmanskog Carstva
3. Sefardska kultura i umjetnost

Pozivno pismo>>>

Izvor: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske


Preneseno s portala Culturenet.hr:

https://www.culturenet.hr/hr/xviii-dani-cvita-fiskovica-umjetnicki-dodiri-istoka-i-zapada-na-jadranu-poziv-na-sudjelovanje/192712


Odgovori