[Razgovor o knjizi] Pol Stabs – Socijalistička Jugoslavija i Pokret nesvrstanih (YugoLab)

Mart 27 / 18:00 CET / IFDT /Beograd

SOCIJALISTIČКA JUGOSLAVIJA I POКRET NESVRSTANIH:
DRUŠTVENI, КULTURNI, POLITIČКI I EКONOMSКI IMAGINARIJUMI
(priredio Paul Stubbs, McGill-Queen’s University Press, januar 2023.)

PROMOCIJA KNJIGE
SOCIJALISTIČKA JUGOSLAVIJA I POKRET NESVRSTANIH

Nakon samita u Beogradu u septembru 1961. godine, socijalistička Jugoslavija, koju je do svoje smrti 1980. predvodio predsednik Josip Broz Tito, pokrenula je pokret sa državama na Globalnom jugu. Pokret nesvrstanih ne samo da je ponudio alternativu hladnoratovskoj polarizaciji između dva hegemonistička bloka moći, već je takođe dao nadu da će svet izaći iz odnosa kolonijalne dominacije.

„Socijalistička Jugoslavija i Pokret nesvrstanih“ istražuje Pokret nesvrstanih i kao međudržavnu inicijativu odozgo prema dole i kao mesto za transnacionalnu razmenu u nauci, umetnosti i kulturi, arhitekturi, obrazovanju i industriji. Кroz multidisciplinarni pristup, knjiga nastoji da predstavi kontradiktornu ulogu socijalističke Jugoslavije u dekolonizacijskim borbama Globalnog juga. Poglavlja se bave temama kao što su učešće žena, antifašizam i antiimperijalizam, kulturna i obrazovna razmena, tenzije u jugoslovenskoj diplomatiji, suprotstavljena shvatanja ekonomskog razvoja, uloga jugoslovenske građevinske kompanije Energoprojekt, odnosi Jugoslavije sa Latinskom Amerikom i Afrikom i savremena podrška za izbeglice i tražioce azila kao vid praktičnog i afektivnog zagrobnog života jugoslovenskih nesvrstanih opredeljenja.

„Socijalistička Jugoslavija i Pokret nesvrstanih“ nudi inovativan pristup jednom od najvažnijih međunarodnih pokreta dvadesetog veka i suočava se sa pitanjima ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava koja su i danas aktuelna. Ova promocija koristi knjigu kao polaznu tačku za istraživanje nasleđa Pokreta nesvrstanih i uloge socijalističke Jugoslavije u globalnom poretku, raspravljajući o prioritetima za multidisciplinarna istraživanja u budućnosti.

Panelisti:

Pol Stabs je sociolog i trenutno viši naučni saradnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu, urednik knjige i autor uvodnog poglavlja. Njegovi istraživački interesi su: globalna socijalna politika, procesi razmene javnih politika, novi levo-zeleni urbani politički pokreti, te siromaštvo i socijalna isključenost. Trenutno radi na istoriji Novog međunarodnog ekonomskog poretka.

Nemanja Radonjić je docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije. Njegova glavna istraživačka interesovanja su nesvrstanost, antikolonijalizam, društvena istorija Jugoslavije i odnosi između socijalističke Jugoslavije i afričkih antikolonijalnih pokreta i postkolonijalnih država. Autor je poglavlja u knjizi pod nazivom „Nesvrstani kontinent: Afrika u globalnom imaginarijumu socijalističke Jugoslavije“.

Jelena Vasiljević je viša naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Njena akademska pozadina je politička antropologija i studije građanstva. Njeni istraživački interesi obuhvataju teorije građanstva, transformacije građanstva u postjugoslovenskim državama, politiku sećanja, građanski angažman i društvene pokrete u jugoistočnoj Evropi, te ideje i prakse solidarnosti.

Stefan Gužvica je naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Istražuje intelektualnu i političku istoriju balkanskog komunizma, kao i marksističke teorije zavisnosti i neravnomernog razvoja. Autor je knjige „Prije Tita. Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.“


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/book-talk-paul-stubbs-socialist-yugoslavia-and-the-non-aligned-movement-yugolab/


Odgovori