Vlatko Čakširan, „Kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku 1945. – 1965.“

Sisak je nakon završetka Drugog svjetskog rata postao važan industrijski grad na hrvatskom i jugoslavenskom prostoru koji je kroz svoj nagli razvoj osjetio sve potrebe i probleme tadašnjeg društva. Politički i društveni procesi bili su obilježeni znatnom ideologizacijom koju je predvodila KPJ (kasnije SKJ) u cilju formiranja novog društva i političkog sistema u odmaku od onog prijeratnoga i ratnog. Grad Sisak je u tom kontekstu gotovo ogledni primjer u socijalističkom društvu u kojem se mogu pratiti sve bitne promjene i na državnoj razini. Autor analizira dva razdoblja: agitpropovsko do 1952. i samoupravno socijalističko do 1965. godine.

Knjiga je primarno namijenjena znanstvenoj i stručnoj javnosti, pogotovo povjesničarima, sociolozima i svina koji istražuju kulturnu povijest. Može potaknuti slična istraživanja povijesti drugih gradova ili regija, što knjigu čini zanimljivim štivom i za inozemne povjesničare.

Dr. sc. Vlatko Čakširan (Sisak, 1977.), povjesničar, muzejski savjetnik u Gradskom muzeju Sisak, od 2013. – 2021. ravnatelj Muzeja. Doktorirao na studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagreb ((2019.). Polje njegova interesa je grad Sisak na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, zatim industrijska baština grada i politički i kulturni život Siska između Prvog i Drugog svjetskog rata i nakon Drugog svjetskog rata. Pokretač je manifestacije „Dani industrijske baštine grada Siska“ koja je 2015. dobila nagradu Hrvatskog muzejskog društva.


Izvor:


Odgovori