Ljetni semestar CKPIS-a: Predavanje Milice Popović „Dekonstrukcija jugonostalgije – slučaj (post)jugoslavenskih političkih aktera: posljednji pioniri“

Ciklus predavanja Ljetni semestar CKPIS-a otvara Milica Popović sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Beču, koja će govoriti na temu Dekonstrukcija jugonostalgije – slučaj (post)jugoslavenskih političkih aktera: posljednji pioniri. Predavanje će biti održano isključivo online u četvrtak, 23. ožujka 2023., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv.

Smještena na razmeđu političkih znanosti i studija kulture sjećanja, istraživanja Milice Popović bave se analizom narativa jugonostalgije među naraštajem posljednjih pionira (rođenih između 1974. i 1982.) u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Primjenjujući konstruktivistički utemeljenu teoriju, odnosno političku etnografiju, dubinske intervjue i sudjelovanje s promatranjem, Popović je 2017. i 2018. provela 62 intervjua s akterima koji pripadaju širokom političkom spektru. Razumijevajući koncept nostalgije kao mjesto prijepora, tvrdi da nostalgični narativi sjećanja pružaju siguran prostor kognitivnim disonancama unutar osobnih povijesti posljednjih pionira, poglavito u dijalogu s njihovim generacijskim i političkim pozicioniranjem. Istodobno povezano s jugoslavenstvom i odvojeno od njega, redefiniranje različitosti sadržaja jugonostalgije pomaže u razumijevanju diskurzivnih bitaka sjećanja u (post)jugoslavenskom prostoru i prerastanje narativa sjećanja u kolektivni i politički fenomen.

Milica Popović je politologinja sa specijalizacijom iz studija sjećanja, političke sociologije i studija visokog obrazovanja. Trenutno je poslijedoktorandica i voditeljica projekta u okviru Globalnog opservatorija za akademsku slobodu na Srednjoeuopskom sveučilištu u Beču. Doktorirala je na području komparativne političke sociologije na Institutu političkih znanosti Sciences Po u Parizu i na balkanskim studijima na Sveučilištu u Ljubljani. U fokusu njezinih istraživačkih interesa su kultura sjećanja s pogledom na generacijski prijenos pamćenja te utjecaj sjećanja i nostalgije na političke identitete i odnose između (neo)nacionalizma i akademske slobode.


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/obavijesti?@=2feia#news_107528

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/


Odgovori