Predavanje Lovre Kunčevića „O njegovanju (ne)ovisnosti: dubrovačka diplomacija i europske velesile u novom vijeku“

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj.

Prvo predavanje pod naslovom O njegovanju (ne)ovisnosti: dubrovačka diplomacija i europske velesile u novom vijeku održat će dr. sc. Lovro Kunčević, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, u srijedu 22. ožujka 2023. u 16.30 sati  u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

Standardan sažetak dubrovačke povijesti glasi: iako je ležao na granici carstava, čak civilizacija, Dubrovnik je svoju neovisnost sačuvao stoljećima i, štoviše, pretvorio se u važnog posrednika između Istoka i Zapada. No, ta uvriježena ocjena tek otvara ključno pitanje: kako je to Dubrovniku uspjelo? Kako je sićušna državica okružena velesilama uspjela sačuvati svoju neovisnost 450 godina? Kako je uspjela uvjeriti svoje moćne susjede da im je korisnija kao neovisna republika nego kao dio njihovih posjeda?

Lovro Kunčević (1979.) diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je na Central European University (Budimpešta), odsjeku za medijevistiku, a na istom odsjeku je i doktorirao 2012. godine. Od 2007. zaposlen je u HAZU, Zavodu za povijesne znanosti u Dubrovniku, gdje je trenutno u statusu višeg znanstvenog suradnika.

Njegov glavni znanstveni interesi su povijest diplomacije, ideologije i institucija Dubrovačke Republike u novom vijeku. Autor je dvije znanstvene monografije, obje u izdanju HAZU. Prva, Mit o Dubrovniku: diskursi o identitetu renesansnoga grada, ispituje načine na koje su Dubrovčani predstavljali svoj grad i Republiku u najrazličitijim kontekstima, od diplomacije preko književnosti do javnih rituala. Druga monografija, naslovljena Vrijeme harmonije. O razlozima društvene i političke stabilnosti Dubrovačke Republike, analizira razloge za iznenađujuće odsustvo pobuna i nasilnih prevrata tijekom gotovo pet stoljeća dubrovačke neovisnosti. Kunčević je također uredio dva zbornika objavljena kod međunarodnih izdavača: zbornika o vazalnim državama Osmanskog carstva u izdanju Brill-a te zbornika posvećenog povijesti glasovanja u predmodernoj Europi, koji je objavljen od Routledge-a. Autor je niza članaka posvećenih dubrovačkoj povijesti, objavljenih kod uglednih izdavača poput Cambridge University Press, HAZU, Brill i Routledge. Treba spomenuti da je u Firenci 2007. godine otkrio nepoznate dokumente o Marinu Držiću, uključujući i peto Držićevo urotničko pismo. Njegove studije nastale na temelju tih arhivskih nalaza značajno su izmijenile sliku o političkom angažmanu najvećeg hrvatskog komediografa.

Kunčević je sudjelovao u nizu hrvatskih i međunarodnih znanstvenih projekata, financiranih i organiziranih od institucija poput University of Cambridge, King’s College London, École Française de Rome, HAZU i HRZZ. Trenutno sudjeluje u ERC projektu „The Diplomacy of Small States in Early Modern South-eastern Europe“ koji vodi Centar za istraživanje humanistike u Budimpešti. Primatelj je nekoliko međunarodnih stipendija koje su rezultirale duljim studijskim boravcima u Londonu, Veneciji i Leipzigu. S referatima iz dubrovačke povijesti sudjelovao je na dvadesetak skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, pri institucijama poput University of Oxford, European University Institute, University of Leeds, King’s College London ili European University at Saint Petersburg.Njegova knjigaMit o Dubrovniku nagrađena je prestižnom stručnom nagradom „Mirjana Gross“ za najbolju historiografsku knjigu 2015. Kao gost predavač u predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Sveučilištu u Dubrovniku. Također, držao je pozvana predavanja na Sveučilištu u Padovi, Sveučilištu Freidrich Schiller u Jeni i institutu GWZO u Leipzigu. Sudjelovao je u radnoj skupini koja je osmislila i organizirala novi odsjek za povijest (Povijest Jadrana i Mediterana) na Sveučilištu u Dubrovniku. Izvršni je urednik Dubrovnik Annals, časopisa na engleskom jeziku koji izdaje HAZU, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.


Izvori:


Znanost u žarištu – ciklus znanstveno-popularnih predavanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti


Odgovori