Izložba „Velikanke – znane i neznane“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu 8. ožujka u 14 sati predstavljamo izložbu Velikanke – znane i neznane, kojom u povodu Međunarodnog dana žena odajemo počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu.

Izložba prikazuje život i djelo čak osam značajnih književnica te likovnih i glazbenih umjetnica koje su zadužile hrvatsku kulturu i čiju ostavštinu Knjižnica baštini u svojem fondu: Mariju Jurić Zagorku, Ivanu Brlić-Mažuranić, Vesnu Parun, Vjeru Bojničić, Anku Krizmanić, Fani Daubachy Brlić, Ivanu Lang i Blanku Chudoba.

Na izložbi će biti predstavljena građa iz posebnih zbirki Knjižnice – Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala te općeg fonda Knjižnice koja ilustrira bogatstvo opusa ovih znanih i neznanih hrvatskih velikanki. Prati je i virtualna izložba o Ivani Lang kao i mural Grička vještica posvećen Mariji Jurić Zagorki te mural Koralji vraćeni moru inspiriran stvaralaštvom Vesne Parun, koji su nastali u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mural Grička vještica oslikale su studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – autorica murala Anamarija Kvas i njezina suradnica Manuela Košević pod mentorstvom likovne umjetnice i vanjske suradnice Akademije likovnih umjetnosti dr. art. Melinde Šefčić, a u povodu 150. rođendana Marije Jurić Zagorke koji se obilježava 2. ožujka, dok je mural Koralji vraćen moru oslikan 2022. godine u povodu 100 godina od rođenja Vesne Parun.

Izložba Velikanke – znane i neznane početak je cjelogodišnjeg slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Knjižnica priprema pod nazivom Žene u NSK kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još nedovoljno prepoznati.

Povod ovoj temi u 2023. godini daju nam važne obljetnice – 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, 85. godišnjica smrti Ivane Brlić-Mažuranić, 140. obljetnica rođenja i 60. godišnjica smrti Vjere Bojničić, 140. obljetnica rođenja Fani Daubachy Brlić i dr.

Izložba Velikanke – znane i neznane u predvorju Knjižnice će biti otvorena do 31. ožujka i moći će se razgledati tijekom radnog vremena Knjižnice.

Autorice izložbe i tekstova na izložbi su dr. sc. Irena Galić Bešker, mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, mr. sc. Sonja Martinović, dr. sc. Tanja Mihalić, Dobrila Zvonarek i Maja Priselac. Kustosica izložbe je mr. sc. Tamara Ilić – Olujić. Dizajn i grafičku pripremu izložbe priredio je Goran Hasanec.

Izložba će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Izvor:


Odgovori