[Predavanje] Rori Arčer i Mladen Zobec: Na severozapad! Unutrašnja migracija jugoslovenskih Albanaca (1953-1989)

Mart 8 / 12:00 CET / IFDT


Ovo izlaganje, bazirano na tekućem istraživačkom projektu Centra za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, obrađuje fenomen radne migracije jugoslovenskih Albanaca za vreme socijalizma. Predavači će nastojati da rasvetle slučaj etnički i rasno obojene kategorije radnika i vlasnika malih preduzeća, jugoslovenskih Albanaca, koji su posebno bili prisutni u legalnom ali moralno sumnjivom privatnom sektoru. Budući da istoriografija uporno daje prednost međusobno isključivim srpsko-albanskim (i makedonsko-albanskim) istorijskim tvrdnjama i antagonizmima, tematski fokus ovog predavanja će biti na radnoj migraciji na severozapad zemlje – Sloveniju, Hrvatsku i Vojvodinu. Metodološki, istraživanje se oslanja na analizu literature i arhivskih dokumenata, kao i na opsežne intervjue kao deo usmene istorije. Istraživači se pozivaju na novije naučne inovacije na polju studija rase, etniciteta, klase, roda i srodstva u jugoistočnoj Evropi, i interakcije ovih kategorija identifikacije kroz istraživačku paradigmu intersekcionalnosti.

Rori Arčer je društveni istoričar jugoistočne Evrope u dvadesetom veku, čija se istraživanja fokusiraju na istoriju rada i istoriju roda za vreme socijalizma, i uključuju teme kao što su stanovanje, svakodnevni život, utemeljena teorija i druge kvalitativne i interpretativne metode koje povezuju pristupe društvenih nauka i istraživanja društvene istorije. Arčer rukovodi istraživačkim projektom u Centru za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu koji istražuje istoriju migracije jugoslovenskih Albanaca unutar zemlje tokom socijalizma. Njegove novije publikacije uključuju “Albanian labor migration, the Yugoslav private sector, and its Cold War context”, u posebnom odeljku časopisa Labor History (2023, u štampi) “The Cold War of labor migrants: Opportunities, struggles and adaptations across the Iron Curtain and beyond”, čiji je jedan od urednika.

Mladen Zobec je doktorand na Univerzitetu u Gracu i istraživač na projektu „Na severozapad! Unutrašnja migracija jugoslovenskih Albanaca (1953-1989)“. U svojoj disertaciji, Zobec istražuje fenomen albanskog zanatstva i preduzetništva u socijalističkoj Sloveniji u kontekstu jugoslovenskog socijalističkog modernizma. Osnovne i master studije završio je na odseku za sociologiju Univerziteta u Ljubljani, a njegova istraživačka interesovanja kreću se u polju društvene i političke istorije socijalističke Jugoslavije. Njegov rad se uglavnom oslanja na kvalitativne istraživačke metode. Moderator je imejl liste Balkan Academic News i redovni autor prenosa Radio Študent iz Ljubljane, a posebno se bavi temama koje se tiču jugoistočne Evrope.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/predavanje-rori-arcer-i-mladen-zobec-na-severozapad-unutrasnja-migracija-jugoslovenskih-albanaca-1953-1989/


Odgovori