Izložba ”Hinko Krapek – čovjek svoga doba”

08/03 – 03/04 2023

Muzeji grada Karlovca će u srijedu, 8. ožujka 2023. godine u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac u 18.30 sati održati otvorenje izložbe „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“, a u 19 sati predstavljanje istoimene monografije. Izložbom i promocijom monografije započet će program obilježavanja života, djela i značaja Hinka Krapeka u lokalnom i nacionalnom kontekstu.

Povod organizacije programa je obilježavanje 185. godišnjice Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i 30. godišnjice Središnje knjižnice Slovenaca u RH. Program o Hinku Krapeku temelji se na inovativnosti kroz interdisciplinarnost i uspostavljanje međusektorske suradnje. Autorica izložbe i monografije muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar prijašnjih je godina istražila, popisala, sistematizirala i digitalizirala Krapekovu baštinu, kako u Muzejima, tako i u drugim nacionalnim i međunarodnim baštinskim ustanovama.

Hinko Krapek bio je jedan od najplodnijih fotografa svoga vremena. Njegovi ateljei u Karlovcu i Mariboru radili su dugi niz godina; 17 godina u Karlovcu i 39 godina u Mariboru, pa ga i Karlovac i Maribor smatraju svojim najznačajnijim fotografom u drugoj polovini 19. stoljeća. Monografski prikaz života i djela Hinka Krapeka objedinjuje informacije iz arhivskog gradiva, muzejske građe i dokumentacije, novinskih napisa i drugih oblika tiskane građe iz vremena te različitih znanstvenih i stručnih tekstova, što pridonosi objedinjavanju spoznaja iz različitih izvora i upoznavanju publike s Hinkom Krapekom, kao i kontekstom njegova djelovanja. Istovremeno, pozicionira Karlovac kao jedan od značajnih centara u povijesti fotografije 19. stoljeća.

Recenzenti monografije su dr. sc. Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i mr. sc. Oskar Habjanič, viši kustos Pokrajinskog muzeja u Mariboru. Za grafički dizajn monografije zaslužna je tvrtka BOLFEKi art & graphic design studio, a za likovni postav izložbe Nikolina Jelavić Mitrović. Stručne suradnice na izložbi su Aleksandra Mikić Grginčić i Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Program su financijski podržali  Karlovačka županija i Grad Karlovac.


Izvor i dodatne informacije:

https://mgk.hr/gradski-muzej-karlovac/novosti/uskoro-se-otvara-izlozba-hinko-krapek-covjek-svoga-doba/

https://mdc.hr/


Odgovori