Predavanje „Ivan Standl, ‘nenadkriljeni zagrebački fotograf’ – prva četiri desetljeća (1832. – 1872.)“

U sklopu aktualne izložbe Ivan Standl – zagrebački fotograf, pozivamo vas na predavanje Ivan Standl, ‘nenadkriljeni zagrebački fotograf’ – prva četiri desetljeća (1832. – 1872.), koje će u utorak, 7. ožujka 2023., u 14 sati u Muzeju grada Zagreba održati dr. sc. Hrvoje Gržina, arhivski savjetnik i pročelnik Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva.

Ivan Standl rođen je u Pragu 1832. godine. Datum i mjesto dolaska na svijet među rijetkim su poznatim i provjerenim činjenicama iz njegova života prije nego što se je nastanio u Zagrebu. Nedostatak podataka o mladosti i početcima djelovanja otvorili su tako mogućnost raznih interpretacija toga dijela njegova života, od kojih su se neke posljednjih godina – potpomognute velikim odjekom kroz masovne medije – u bespućima Interneta počele ulaziti i u fotografovu biografiju. Međutim, dokumenti iz praškoga arhiva i austrijska periodika na taj su nam period bacili novo svjetlo te nam pomogli barem fragmentarno rekonstruirati dosad potpuno nepoznati dio Standlova života.

Nešto je bolje istraženo bilo prvo desetljeće njegova života i rada u Zagrebu, no uvid u povijesne izvore omogućio nam je korekcije i dopune i toga segmenta fotografove biografije. Slijedom toga ovo će izlaganje pregledno izložiti prvih četrdeset godina života i rada Ivana Standla, s posebnim naglaskom na dosad nepoznate, iskonstruirane ili pogrešno tumačene segmente biografije, prostore u kojima je obavljao svoju djelatnost, fotografske procese kojima se u radu koristio te njegove najvažnije radove.

O predavaču:

Dr. sc. Hrvoje Gržina arhivski je savjetnik i pročelnik Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva, u kojem radi skoro 20 godina.

Intenzivno se bavi i znanstveni mu je interes usmjeren na povijest hrvatske fotografije, posebno 19. stoljeća; u fokusu su povijesni fotografski procesi, o čemu puno objavljuje i izlaže na domaćim i međunarodnim skupovima. Napisao je više desetaka znanstvenih i stručnih članaka od početaka fotografije u Zagrebu prvih zagrebačkih stalnih fotografa Pommera Hühna, i Standla. Osim na ovoj izložbi, u našem muzeju pamtimo ga kao koautora izložbe Pommer/Gojević.

Autor je korisnih knjiga za sve kustose fotografskih zbirka: Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija (Zagreb, 2016.) i Fotografski izvornici: Teorije i (arhivska) praksa (Zagreb, 2019.) i monografija Sunčani kip: povijest fotografije u Zagrebu 1839. – 1900. (Zagreb, 2022.)


Izvor:

https://mgz.hr/hr/dogadanja/predavanje-%e2%80%9eivan-standl-nenadkriljeni-zagreba%c4%8dki-fotograf—prva-%c4%8detiri,3531.html


Odgovori