Predstavljanje knjige Elvisa Orbanića “Časne va Žminje” u Žminju

U nedjelju, 5. ožujka 2023., s početkom u 16 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila u Žminju održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Elvisa Orbanića “Časne va Žminje. Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Župi sv. Mihovila Arkanđela u Žminju od 1972. do 2022.” Uz autora o knjizi će govoriti dr. sc. s. Veronika Mila Popić, s. Ana Marija Rakocija i vlč. Jordan Rovis. Organizatori predstavljanja su Istarsko povijesno društvo/Società storica istriana i Župa sv. Mihovila Arkanđela u Žminju.

O knjizi “Časne va Žminje”:

U knjizi je znanstveno obrađena tema dolaska i djelovanja sestara milosrdnica iz Družbe sv. Vinka Paulskoga u Župi sv. Mihovila Arkanđela u Žminju od 1972. do 2022. godine. Autor je temi pristupio historiografski strukturiravši ju kroz pet cjelina: Povijest, Sestre, Kronika, Tablice, Sjećanja. Monografija predstavlja rezultate istraživanja utemeljene na raščlambi arhivskog, novinskog, memoarskog gradiva, kazivanja suvremenika, historiografske literature, literature iz povijesti Crkve te duhovnosti redovništva.

O autoru:

Elvis Orbanić (Pula, 1978.), povjesničar i arhivist, znanstveni suradnik u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-Područnoj jedinici u Puli. Studirao je u Zagrebu i Rimu. Proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u ranom novom vijeku i suvremenom dobu s naglaskom na odnos Crkve, društva i kulture. Do sada je objavio nekoliko autorskih, priređivačkih i uredničkih knjiga te devedesetak stručnih i znanstvenih radova, osvrta, priopćenja i prikaza. Član je Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu te ERC projekta Architectural Culture of the Early Modern Eastern Adriatic pri Sveučilištu Ca’Foscari u Veneciji.

Pozivnica


Izvor:


Odgovori