Promocija knjige: “Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike” (YugoLab)

Mart 3 / 18:00 CET / Mala sala Kolarčeve zadužbine / Beograd


INSTITUT ZA FILOZOFIJU I DRUŠTVENU TEORIJU i Udruženje za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA
pozivaju vas na
PROMOCIJU KNJIGE
ISTORIJA JUGOSLAVIJE U SVJETLU KRITIKE
(grupa autora, prir. Božidar Jakšić)

Pre pola veka, 1972. godine, pojavila se opsežna knjiga Istorija Jugoslavije koju su napisala četvorica istoričara, trojica iz Beograda i jedan iz Sarajeva. Njihov pristup određenim kontroverznim pitanjima, poput nacionalno-integracijskih procesa, izazvao je snažne kritike i žustre polemike, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te na Kosovu, koje su objavljivane u stručnim časopisima u periodu 1973-1976. godine.

Zajedničkim naporom tri izdavača – MOST ART JUGOSLAVIJA iz Beograda, BUYBOOK iz Sarajeva i SREDNJA EUROPA iz Zagreba – kulturnoj se javnosti omogućuje da na jednom mjestu, u jednoj knjizi, ima sve relevantne kritičke tekstove o Istoriji Jugoslavije i polemičke odgovore nekih njezinih autora.

Za ovom knjigom posegnut će svi koje zanima kako se prije pola stoljeća razmišljalo i pisalo o složenim pitanjima zasebnih nacionalnih i zajedničke prošlosti jugoslavenskih naroda.

Naravno, i svi oni koji tragaju za razlozima dva neuspješna pokušaja života u zajedničkoj državi.

Učesnici: Božidar Jakšić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Olga Manojlović Pintar (Institut za noviju istoriju Srbije), Damir Agičić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Petar Žarković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju) i Marija Mandić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju)

Događaj će biti fotografisan i sniman radi objavljivanja na društvenim mrežama, vebsajtu i drugim kanalima informisanja u svrhu promocije događaja i aktivnosti Instituta.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/promocija-knjige-istorija-jugoslavije-u-svjetlu-kritike-yugolab/


Odgovori