[Predavanje] Denisa Kostovicova i Ivor Sokolić – Deliberativno suočavanje sa prošlošću: da li je moguće? (ActiveLab)

Deliberativno suočavanje sa prošlošću: Da li je moguće i kako to utvrditi?

Feb 23 / 12:00 CET / IFDT

Ovim putem vas pozivamo na predavanje profesorke Kostovicove i profesora Sokolića na temu deliberativnog suočavanja sa prošloću.

Teorija demokratske deliberacije ima svoje korene u pokušajima da se formuliše funkcionisanje demokratije iz perspektive komunikacije u kontekstu razvijenih demokratskih država. Međutim, od nedavno smo svedoci novog pravca u razvoja ove teorije u kontekstu društava koja su rat i drugi oblici političkog nasilja podelili po etničkoj ili nekoj drugoj identitetskoj liniji. Ovakav razvoj teorije demokratske deliberacije se može objasniti verom u to da normativne okosnice demokratske deliberacije, kao sto su racionalna argumentacija, uvažavanje sagovornika i njihovih stavova, i uviđanje problema iz ugla drugog, mogu imati pozitivan uticaj u tim sredinama. Tvrdi se da deliberativna komunikacija usredsređena na rešavanje problema u podeljenim društvima može ne samo dovesti do legitimnijih rešenja političkih problema (kao uostalom i u razvijenim demokratijama), nego i da proces deliberacije moze pozitivno da utiče na odnose između podeljenih strana, kao što je na primer smanjenje predrasuda prema pripadnicima drugih etničkih grupa. To je i razlog zašto je teorija demokratske deliberacije postala privlačna teoretičarima izgradnje mira. Iako su artikulisali koncept deliberativne pravde kao vid suočavanja sa nasleđem rata i grubih kršenja ljudskih prava, do sada nismo imali na uvid nikakve dokaze da je deliberativno suočavanje sa prošlošću moguće. Predavanje se osvće na teoretske, empirijske i metodološke manjkavosti u pokušajima da se primeni teorija demokratske deliberacije u društvima koja su iskusila rat, i predstavlja rezultate empirijskih istraživanja i merenja deliberativnosti diskursa u originalnim korpusima koji sadrže transkripte razgovore na temu tranzicione pravde između pripadnika suprotstavljenih strana na prostoru bivše Jugoslavije. Predavanje predstavlja deo istraživanja obavljenog u okviru istraživačkog programa sa nazivom, “Interakcije u oblasti tranzicione pravde i izgradnja mira: Od statičkih do dinamičnih diskursa izmedju nacionalnih, etničkih, rodnih i starosnih grupa,” koji podržava Evropsko istraživačko veće.

Ovaj događaj je organizovan od strane Laboratorije za aktivno građanstvo Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Dr Denisa Kostovicova je vanredna profesorka iz oblasti globalnih politika na Institutu za evropske studije Londonske škole za ekonomiju i političke nauke. Ona je autorka knjiga: Pomirenje krišom: Kako ljudi govore o ratnim zločinima (Reconciliation by Stealth: How People Talk About War Crimes, koja uskoro izlazi u izdanju Cornell University Press), i Kosovo: Politika identiteta i prostora, koju je izdao Routledge 2005. godine) Sa kolegama je uredila osam knjiga, uključujući Promišljanje pomirenja i tranzicione pravde posle okončanja konflikta (Rethinking Reconciliation and Transitional Justice after Conflict u izdanju Routledge, 2018. godine), i Civilno društvo i tranzicije na Zapadnom Balkanu (Civil Society and Transitions in the Western Balkans, koju je izdao Palgrave MacMillan 2013 godine). Dr Kostovicova je doktorirala na Univerzitetu u Kembridžu, pre nego što je pristupila Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke radila je kao istraživačica u Linacre College na Univerzitetu u Okfsordu. Dr Kostovicova trenutno vodi istraživački program sa nazivom, “Interakcije u oblasti tranzicione pravde i izgradnja mira: Od statičkih do dinamičnih diskursa izmedju nacionalnih, etničkih, rodnih i starosnih grupa,” koji podržava Evropsko istraživačko veće.

Dr Ivor Sokolić je predavač politike i međunarodnih odnosa na University of Hertfordshire i Gostujući istraživač na Institutu za evropske studije Londonske škole za ekonomiju i političke nauke. Sudjeluje na projektu “Interakcije u oblasti tranzicione pravde i izgradnja mira: Od statičkih do dinamičnih diskursa između nacionalnih, etničkih, rodnih i starosnih grupa,” koji podržava Europsko istraživačko vijeće. Projekt istražuje procese tranzicijske pravde u bivšoj Jugoslaviji. Doktorirao je na UCL School of Slavonic and East European Studies, te magistrirao i diplomirao europsku politiku na University of Wales, Aberystwyth. Dr Sokolić je autor knjige Međunarodni sudovi i masovni zločini: Narativi o ratu i pravdi u Hrvatskoj (International Courts and Mass Atrocity: Narratives of War and Justice in Croatia) koju je objavio Palgrave MacMillan 2019. godine, i autor je brojnih članaka vezana uz tranzicijsku pravdu u državama bivše Jugoslavije u časopisima Cooperation & Conflict, Nations & Nationalism, Nationalities Papers, Südosteuropa i Politička Misao.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/predavanje-denisa-kostovicova-i-ivor-sokolic-deliberativno-suocavanje-sa-prosloscu-da-li-je-moguce-activelab/


Odgovori