Predstavljena knjiga Milana Jakšića “Odrastanje u Karlovcu”

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu u petak 10. veljače 2023. godine održana je promocija knjige “Odrastanje u Karlovcu” umirovljenog novinara Milana Jakšića.

“Ne iznosim vrijednosne sudove o vremenima. Nisam htio biti pretenciozan. Pričam o dolasku ljudi iz sela u grad kao što sam i ja došao s pet godina života, o našoj integraciji u gradsku sredinu. Ta integracija je bila izuzetno brza, ali ne samo zato što smo to žarko htjeli nego i zato što smo došli u sredinu koja nas je prihvatila, a da bismo bili brže prihvaćeni, morali smo nešto pokazati, biti odličan učenik, sportaš, pohađati glazbenu školu… Bili smo fascinirani gradskom djecom. Gradski sloj je u sebi nosio crte građanskog svjetonazora. Nismo zaboravili svoj seoski identitet, ali smo žarko željeli usvojiti novi, i uspjeli smo”, rekao je autor.

“Milan Jakšić je moj lični i odlični prijatelj. Igrali smo zajedno košarku. Nije za zanemariti da smo na mome prvom novinarskom zadatku bili zajedno u Visu i spavali u bračnom krevetu – to se ne zaboravlja”, rekao je novinar i publicist Danko Plevnik.

“Ernest Renan je rekao da je pogrešno poimanje vlastite povijesti dio nacionalnog bića. Odrastao sam na predrasudama da je Trst naš i da Talijani nemaju nikakvo pravo na osjećaje prema Istri. Od takvih domoljubnih zabluda me 1989. godine razuvjerila knjiga Carla De Franceschija ‘Uspomene’ u kojoj je autor još 1926. na razoružavajući način, toplo i iskreno opisao svoje talijanske korijene i ljubav prema Istri. Ova knjiga je dijelom pandan Franceschijevoj jer na jednako istinoljubiv način govori o pravu Srba u Hrvatskoj na svoj zavičaj, domovinu i državu, što se na ruševinama Jugoslavije pokušavalo na ovaj ili onaj način staviti pod tepih suvremene povijesti. Antibirokratske revolucije i ratovi Slobodana Miloševića su, nažalost, rezultirale generalizacijama zbog koje su se neki Srbi odricali imena, obitelji, etničkog i povijesnog identiteta te rodnog kraja”, nastavio je Plevnik.


Cjelokupni tekst nalazi se na sljedećoj poveznici, na kojoj je knjiga dostupna i u elektronskom obliku:


Odgovori