Predavanje Filipa Hrena „Hrvatske vojne postrojbe u Tridesetogodišnjem ratu 1618.-1648.“

Predavanje Filipa Hrena „Hrvatske vojne postrojbe u Tridesetogodišnjem ratu 1618.-1648.“ održat će se u maloj dvorani POU Ivanić-Grad u petak, 3. veljače 2023. u 18 sati.

Predavanje je izvrsna nadopuna izložbi „Vojna krajina“ koja je trenutno postavljena u Muzeju Ivanić-Grada.

Prva polovica 17. stoljeća je obilježena Tridesetogodišnjim ratom koji je, premda najvećim dijelom vođen na prostoru Svetog Rimskog Carstva, zahvatio brojne zemlje europskog kontinenta. Rat se pokazao kao jedna od prekretnica europske povijesti, a središnja je uloga pripala carsko-kraljevsko dinastiji Habsburg.

Dubok trag u ratu su ostavili hrvatski vojnici boreći se uglavnom pod zastavama Habsburgovaca te njihovih saveznika. Oni su svojom pojavom i načinom ratovanja ostavili veoma snažan dojam na suvremenike, ali i na vojskovođe koji su ih tijekom čitavog rata rado primali u svoju službu.

Hrvatski su vojnici u Tridesetogodišnjem ratu sudjelovali unutar različitih vojnih postrojbi poput banskog banderija, insurekcijske vojske, krajiških kontingenata, privatnih formacija lokalnih velikaša i plaćeničkih jedinica.

Na temelju izvora arhivske građe, objavljenih izvora i relevantne literature, u radu se istražuju karakteristike navedenih postrojbi hrvatskih vojnika koje su sudjelovale u ratu, kao i njihove međusobne sličnosti, odnosno različitosti.

Isto tako, cilj je istražiti jesu li te karakteristike utjecale na angažman vojnika u Tridesetogodišnjem ratu te na koji način.


Izvor:

https://www.facebook.com/events/661552899098201/

https://www.facebook.com/muzejivanicgrada


Više o predavaču:

https://unicath.academia.edu/FilipHren


Odgovori