Zbornik radova „Social and Individual Spatial Mobility in Late Medieval and Renaissance Croatia in European Context”

U izdanju Odsjeka za povijesne znanosti HAZU u Zagrebu objavljen je 2022. godine zbornik radova „Social and Individual Spatial Mobility in Late Medieval and Renaissance Croatia in European Context“ koji su uredili Sabine Florence Fabijanec, Zrinka Novak i Zoran Ladić.

U zborniku je objavljeno 12 radova na engleskom jeziku, čiji su autori Gordan Ravančić, Krešimir Regan, Zoran Ladić, Ivan Šutić, Zrinka Novak, Irena Radej Miličić, Maja Matasović, Krešimir Kužić, Sabine Florence Fabijanec, Mirko Sardelić, Franjo Šanjek, Branka Grbavac.

Teme radova su grupna i osobna putovanja, trgovačka, vojna i znanstvena putovanja, hodočašća, pomorski i kopneni putovi u Hrvatskoj s nadovezivanjem na europsku prometnu mrežu u srednjem vijeku i renesansi, putovanja u grupama (razlike u jeziku, običajima i slično), te dodiri i emocije izražene kroz ta putovanja sa strancima, pitanje jezičnih barijera, cijena putovanja, posade brodova, te srednjovjekovni i renesansni žanrovi koji obrađuju problematiku putovanja u našoj zemlji u promatranom razdoblju.



Odgovori