Eva Fischer, dokumentarni film

Obožavale su je holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata. Eva Fischer kći je posljednjeg daruvarskog rabina, koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a Drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će, među ostalim, i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću.

Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu Grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime.

Priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažena, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima poslije, priču o umjetnici, majci, sestri, prijateljici i učiteljici pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila.

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta HRT premijerno, u ponedjeljak, 30. siječnja, na Prvom programu u 23:10, prikazuje dokumentarni film Eva Fischer autorice Marijane Kranjec u produkciji Dokumentarnog programa. Uoči televizijske premijere, film Eva Fischer imao je kinopremijeru upravo u Daruvaru. Na svečanoj projekciji 25. siječnja u 19 sati sudjelovao je i HRT-ov kreativni tim filma, a dan poslije organizirana je projekcija za daruvarske srednjoškolce kao središnji događaj uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 

Redateljica i scenaristica filma HRT-ova novinarka Marijana Kranjec kazala je kako je do prije godinu dana o Evi Fischer znala samo nekoliko općih biografskih podataka.

– No sve je promijenio susret s njezinim sinom, Alanom Davidom Baumannom. Kako mi je otvarao vrata njezina svijeta jedna je nevjerojatna priča stizala drugu. Presretna sam i počašćena što smo ih zajedno ispričali našim gledateljima kako bi bolje upoznali ovu iznimnu ženu i umjetnicu, rekla je Marijana Kranjec.

– Ovaj je film istinsko svjedočanstvo života Židovke i Europljanke koja je voljela ne samo stvarati već i putovati i učiti. HRT-u i Marijani Kranjec zahvalan sam što su mi omogućili da otkrijem još uvijek opipljive tragove svoje obitelji u Daruvaru, gradu gdje je moj djed Leopold bio glavni rabin. Film još jednom dokazuje kako umjetnici mogu postati besmrtni, kazao je Alan David Baumann koji nas vodi kroz priču Evina života i stvaralaštva, uoči premijere filma.

– Za nekoga poput mene, tko je u Daruvaru završio i osnovnu školu i gimnaziju, činjenica da ne znam gotovo ništa o Evi Fischer bila je porazna, kaže urednica Daniela Draštata

– Kada je Marijana napravila prilog za Prizmu s otvorenja prve Evine izložbe, bilo mi je jasno da je riječ o filmskoj priči koju moramo podijeliti s gledateljima. Rezultat predanog rada sjajne ekipe kreativaca, na koje sam tako ponosna, potpuno je opravdao povjerenje obitelji Fischer i Baumann, a iskreno se nadam da nećemo iznevjeriti najvažnije – našu publiku, poručila je Draštata.

Redateljica i scenaristica je Marijana Kranjec, snimatelj Igor Tukša, montažer Miljenko Baričević, originalnu glazbu skladala je Ivana Đula, izveo Luka Vrbanić, grafičko oblikovanje potpisuje Damir Sabolović, producentje Miroslav Rezić, urednica Daniela Draštata, a urednik Dokumentarnog programa Vladimir Brnardić. 

Godina proizvodnje: HRT, 2023. 


Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/eva-fischer-10566070


Odgovori