Izložba plakata “Priča o Haninom kovčegu”

24. – 27. 1. 2023.
Arheološki muzej u Zagrebu
Velika dvorana, 1. kat

Radno vrijeme
utorak – petak 12 – 16 sati
ulaz besplatan

Noć muzeja 2023.
petak, 27. 1. 2023. od 18 sati do 1 sat

Želeći upoznati japansku djecu s temom holokausta, Fumio Išioka, ravnateljica Tokijskog centra za obuku i izvore o holokaustu, 2000. godine nabavila je paket od Državnog muzeja u Auschwitzu, koji je sadržavao kovčeg jednog od zatočenika ovog zloglasnog koncentracijskog logora. Kovčeg je izazvao zanimanje djece, koja su se raspitivala o životu i sudbini njegovog vlasnika. Uz poznavanje samo imena – Hana Brady – i njenog datuma rođenja navedenih na kovčegu, gospođa Išioka je na kraju razotkrila priču o životu djevojčice Hane iz češkog gradića Nové Město na Moravě i njenog brata Jiříja, koji je holokaust preživio i poslije rata je emigrirao u Izrael, a kasnije u Kanadu. Izložba Priča o Haninom kovčegu donosi njihovu priču.

Autor izložbe Priča o Haninom kovčegu je Lubomír Šula, koji je u vrijeme nastanka izložbe bio ravnatelj Centra za djecu i mladež u Haninom rodnom gradu Nové Město na Moravě.

Izložba Priča o Haninom kovčegu postavljena je u nizu gradova diljem Češke, a u studenom 2022. godine predstavljena je i u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu, gdje je otvaranju nazočila i generalna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Izložba Priča o Haninom kovčegu postavljena je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja.

Impresum:

Organizacija: Veleposlanstva Republike Češke, Države Izrael, Japana i Kanade i Arheološki muzej u Zagrebu

Autor izložbe: Lubomír Šula

Koordinacija izložbe: Jana Kopáčková (AMZ)

Marketing i˝odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Foto: Fotografija Hane Brady


Izvor:

https://www.amz.hr/hr/izlozbe/izlozba-plakata-prica-o-haninom-kovcegu/


Odgovori