Martin Previšić, „Goli otok – istorija“

Nakon hrvatskog i slovenskog izdanja objavljeno je i srpsko izdanje knjige povjesničara Martina Previšića o Golom otoku.


Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića prva je celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču, smeštaju se u kontekst i vreme bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Previšić je prvi autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.

Martin Previšić je čitavu priču o Golom otoku podigao na jednu novu razinu. Ovu knjigu krase vrline koje prevazilaze korišćenje novih izvora, a to je snažan autorski pečat.


Pročitajte odlomak:


O AUTORU

Martin Previšić (Zagreb, 1984), vanredni je profesor na katedri za hrvatsku istoriju Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Područje interesa njegovih istraživanja je istorija socijalističke Jugoslavije i Hrvatske od 1945, te istorija komunizma. Predaje kolegije Hrvatska povijest nakon 1945. godine, Povijest međunarodnog komunističkog pokreta, Sukob Tito – Staljin i Goli otok, te Povijest Jugoslavije 1945–1991.

Objavio je knjige The Tito – Stalin Split 70 Years After (s Tvrtkom Jakovinom), Zgodovina Goleg otoka, Breaking Down Bipolarity -Yugoslavia’s Foreign Relations during the Cold War.

Dobio je Državnu nagradu za nauku 2019. godine (područje humanističkih znanosti), za knjigu Povijest Golog otoka, te Godišnju nagradu Društva sveučilišnih i drugih nastavnika u Zagrebu 2019. godine za istu knjigu.

Pre akademske karijere profesionalno se bavio košarkom (Cibona, Zagreb, Dubrava, Karlovac). Bio je član juniorske košarkaške reprezentacije Hrvatske koja je u Štutgartu 2002. osvojila zlatnu medalju.


Odgovori