[Poziv za prijave] Konferencija „Žene u Holokaustu“

Žene u Holokaustu je inauguralna konferencija Međunarodnog istraživačkog centra za sudbinu žena u Holokaustu Memorijalnog centra za proučavanje i istraživanje Holokausta Moreshet Mordechai Anielevich, Givat Haviva, Izrael, organizovana u partnerstvu sa ShoahLab: Laboratorijom za izučavanje Holokausta IFDT i NVO Haver Srbija u Beogradu, 10–12. oktobara 2023. Konferencija ima za cilj da podstakne naučnu diskusiju i debatu o različitim podelama, vezama i presecima koji se mogu naći u studijama Holokausta i rodnim studijama kada je reč o pitanju sudbine žena u Holokaustu.

Održavanjem konferencije u Beogradu, organizatori žele da skrenu pažnju istraživača na region Istočne i Centralne Evrope u kojem su se nemačka nacistička okupacija i rasna politika ukrštale sa konkurentskim nacionalizmima, pomeranjem granica i suverenitetom nacionalnih država.

Istorija nemačkog nacističkog progona, proterivanja, bekstva, deportacije i ubistva Jevrejki i Romkinja odvijala se tokom Holokausta na široj mapi etničkih i drugih rascepa i sukoba u istočnoj i centralnoj Evropi, i šire. Pitanja kako plodonosno integrisati istorije okupacije, antisemitizma i etničkog rasizma, kao i nadmetanja žrtava u različitim zemljama istočne i centralne Evrope, ostaju istraživački izazov i tačka rasprava u javnoj i naučnoj debati. Proučavanje roda u Holokaustu donosi i naučne izazove u vezi sa intersekcionalnošću verskih, etničkih i rodnih identiteta i uticaja, tenzija i trauma koje su oni proizveli.

Organizatori konferencije pozivaju na predloge koji ispituju povezanost studija Holokausta sa raznim drugim istraživačkim oblastima i disciplinama, uključujući, ali ne ograničavajući se na, društvene nauke, kulturu, studije pamćenja, umetnost i obrazovanje. Pozdravljamo predloge radova koji dovode u pitanje i uspostavljene i nove disciplinske pristupe proučavanju Holokausta, uključujući predloge koji se bave i uključuju istoriju migracija (uključujući izbeglice i raseljena lica) sa fokusom na žene u Holokaustu.

Rok za poziv za radove je 30. april 2023.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/2022/12/05/poziv-za-prijave-konferencija-zene-u-holokaustu/


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1565


Odgovori