[Konferencija] „Ako ne tada, sada“. Memorijalizacija Starog Sajmišta (ShoahLab)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Heinrich Boll Stiftung, Haver Srbija, i Memorijalni centar Staro sajmište organizuje dvodnevnu međunarodnu konferenciju o Holokaustu i Sajmište koncentracionom logoru u Beogradu 14. i 15. decembara pod nazivom „Ako ne tada, sada. Memoralizacija Starog sajmišta“.

Cilj konferencije je da se osvrne na najnovije prakse memorijalizacije lokaliteta i uspostavljanja nove memorijalne ustanove i njene budućnosti. Pitanja koja će biti pokrenuta fokusirana su na memorijalizaciju istorije i žrtava, na mesto memorijala u kontekstu evropske mreže memorijalnih aktivnosti Holokausta i drugih mesta komemoracije nacističkih zločina, kao i na fundamentalno pitanje sećanja na Holokaust i etiku u XXI veku zasićenom medijskim predstavljanjem i konzumerističkim praksama.

Konferencija će imati tri dela:

1. Holokaust na raskršću medija, etike i konzumerizma
Narativi o Holokaustu se neprestano prepričavaju, preobličavaju, rekonstruišu, prisećaju, postavljaju, izmeštaju, prisvajaju i pregovaraju zajedno sa njihovim praznim ili traumatskim rupturama i prazninama, ili upravo zbog njih.

2. Projekti na Starom Sajmištu: borba za sećanje
Nevladine organizacije iz Srbije i drugih zemalja zajedničkim radom su producirale publikacije, digitalne alate, vodiče i školske priručnike koji mogu doprineti razvoju novog Memorijala i njegovih programa.

3. Memoralizacija Starog Sajmišta
Cilj okruglog stola je da se osvrne na iskustva proizvedena u različitim evropskim zemljama sa akcentom na Nemačku i Srbiju i ciljem razumevanja istorijskog znanja kroz pedagoški pristup koji razumljivim i uvažavajućim jezikom prepričava tragična iskustva koncentracionih logora.

Konferencija će se održati 14. decembra u 15 časova u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, i 15. decembra u 9:30 časova u Memorijalnom centru Staro Sajmište.

Ovde preuzmite program konferencije.

ZOOM link

Dec 14-15, 15:00 CET, IFDT & Staro Sajmište/online


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/konferencija-ako-ne-tada-sada-memorijalizacija-starog-sajmista-shoahlab/


Odgovori