Okrugli stol „Kako pamtimo otpor? – Reprezentacija antifašističkog otpora (1941.-1945.) u javnom prostoru grada Zagreba“

Mreža antifašistkinja Zagreba organizira okrugli stol na kojem će sudjelovati Aleksandra Berberih Slana, Sanja Horvatinčić, Nataša Mataušić, a pozvani su i predstavnici Ministarstva kulture. Tribina će se odviti u Muzeju grada Zagreba 14. prosinca u 18 sati, a moći će se pratiti i preko Zooma.


U brojnim europskim metropolama, pa i drugim manjim gradovima, fenomen otpora fašizmu za trajanja Drugog svjetskog rata dobio je značajnu društvenu i institucionalnu valorizaciju u obliku tematskih/specijaliziranih muzeja otpora (muzeji otpora u Amsteradamu, Berlinu i Narviku svakako se ističu svojom prostranošću i produkcijom izrazito visoke kvalitete). S druge strane, u Zagrebu, koji je istovremeno bio središte jedne fašističke paradržave i žarište jednog od najrazvijenijih, najslojevitijih i najmnogoljudnijih pokreta otpora u tadašnjoj Europi, ovom društvenom fenomenu posvećene su tek pokoja muzejska fusnota, s kolektivnom tendencijom njegovog potiskivanja u zaborav.

Jedan je to od povoda zašto Mreža antifašistkinja Zagreba sredinom mjeseca organizira okrugli stol „Kako pamtimo otpor? – Reprezentacija antifašističkog otpora (1941.-1945.) u javnom prostoru grada Zagreba“. Na tribini će sudjelovati i govoriti Aleksandra Berberih Slana, Sanja Horvatinčić, Nataša Mataušić, a pozvani su i predstavnici Ministarstva kulture. U diskusiji se planiramo dotaknuti diskursa i formata institucionalne i vaninstitucionalne reprezentacije borbe protiv fašizma (1941.-1945.) u gradu Zagrebu. Pritom će se ova tema problematizirati kroz tri vremenske perspektive, odnosno do raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kroz proteklih 30 godina i danas te kroz buduću perspektivu.

Ovim putem pozivamo cijelu zainteresiranu javnost, a u prvom redu predstavnice/ke struke, akademske zajednice kulturnih, umjetničkih i povijesnih institucija te gradske i državne vlasti da nam se pridruže i doprinesu raspravi. Tribina će se moći pratiti i preko Zooma, a poveznicu za online uključivanje možete dobiti slanjem upita na maz@maz.hr.  

Okrugli stol dio je nedavno započetog projekta „Sjećanje za budućnost — antifašistička baština i vrijednosti u javnom prostoru.“ Projekt nastoji pridonijeti rješavanju problema negiranja antifašističkog nasljeđa i pamćenja, posebno uništavanja i zanemarivanja antifašističke baštine na području Zagreba. Opći problem koji iz toga proizlazi je relativizacija fašizma, obezvrjeđivanje antifašističkih vrijednosti i jačanje radikalno i ekstremno desnih političkih pozicija.

Projekt je u potpunosti financiran kroz Program Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške dodijeljenim putem financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora.

Sadržaj je isključiva odgovornost Mreže antifašistkinja Zagreb.


Izvor:


Dodatne obavijesti:


Odgovori