Izložba „Svesvrstani“ u Zagrebu

Uroš Krčadinac “Svesvrstani”
Otvorenje izložbe: subota, 3.12.2022., 19h, Galerija Miroslav Kraljević u Zagrebu
Izložba traje do 14.12.2022.

Radno vrijeme galerije: utorak-petak: 14–20h; subota: 10–15h


Digitalni umjetnički projekt “Svesvrstani” srpskog umjetnika Uroša Krčadinca postavlja pitanje što danas, u vrijeme proliferacije digitalnog kapitala, ubrzanog umnažanja memskih frontova i opće inflacije značenja, predstavlja standardni repertoar nacionalnih simbola, kao što su zastava, geslo, grb i himna.

Središnji element projekta softverski je sustav, temeljen na primijenjenoj umjetnoj inteligenciji, koji autonomno generira bezbroj (barem u teoriji) različitih nacionalnih identiteta: beskonačna produkcija zastava, gesla, grbova i himni. Prototip sustava nastao je tijekom ljeta 2020. godine.

Ovaj softverski sustav prilagođava se pojedinačnom identitetskom potrošaču: za jednog će generirati pomorsko−balkansko−libertarijanski identitet, za drugog slovensko−klerikalno−veganski, za trećeg antivaksersko−anarhopravoslavni, punk−vojvođansko−incelski ili pak europsko−new-age−sumatraistički. Identiteti se umnožavaju fraktalno, ad infinitum. Populacije simbola razmnožavaju se poput Internet memeova ili Darwinovih zeba.

Izložba donosi različite vizualne, tekstualne i zvučne izlaze iz navedenog softverskog sustava, prije svega fizičke zastave (platnene ili svilene), printove na zidu galerije i interaktivnu mrežnu stranicu, izloženu u galeriji, koja posjetiteljima omogućuje da na licu mjesta generiraju svoj osobni, individualni – uistinu individualistički – simbolički identitet (i to upravo za taj trenutak u vremenu, jer bi već sljedećeg trenutka njihova zastava izgledala drugačije).

Program Fractal Nations vizualizira fragmentarnu logiku društvenih odnosa kojima dominira digitalni kapital. Algoritmi umjetne inteligencije proizvode medijske sadržaje u beskraj, a post-radnički bespotrebnijat (the unnecceseriat), u očaju bespomoćnosti i usamljenosti, hvata se za bilo kakve simbole. Takvim (pseudo)nasumičnim identifikacijama nastaju sve beskorisniji frontovi, koji ne samo što nisu u stanju suprotstaviti se realnim strukturama moći, nego samo pomažu tim istim algoritmima bolje prepoznati, klasterirati, nadzirati i ideološki zaoštravati ljude. Time se dodatno naglašava bespotrebnost svih ovih ljudi kojima je potrebno upravljati, ali ih nije moguće učiniti korisnima.

U osnovi ideje nalazi se napetost između simboličkog i materijalnog. Riječima filozofa Borisa Budena: „Identitet je kost za glodanje koju vam dobace prije nego vas ogule do gole kože.” U digitalnom društvu to se ubrzano odvija, uz prateću hiperinflaciju raznoraznih simbola i narativa; te zastave postaju jeftine i potrošne kao Internet memeovi. Ovakva narativna šizofrenija koristi se kao učinkovita društvena taktika, jer dok god smo dijelom vlasničkih, financijskih i proizvodnih struktura moći, potpuno je svejedno kojim se simbolima okružujemo.

Umjesto nesvrstanih – svesvrstani.

Uroš Krčadinac


Uroš Krčadinac (1984.) digitalni je umjetnik, programer, autor i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvaća programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Istraživačke radove objavio je u IEEE časopisima, dok je umjetničke radove izlagao na festivalu re:publica (Grčka/Njemačka), Sveučilištu Emily Carr (Kanada), Galeriji SANU, beogradskom Muzeju nauke i tehnike, itd. Doktorirao je informatiku na Sveučilištu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i kao znanstveni suradnik na Sveučilištu u Beogradu.

krcadinac.com


Generator zastavica:
https://krcadinac.com/svesvrstani/generator


Projekt je izvorno nastao u produkciji Doma kulture Studentski grad u Beogradu, u okviru međunarodnog projekta “They: Live – Student lives revealed through context-based art practices”, koji su financirali Kreativna Europa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Izvor:

https://www.facebook.com/events/1475470379644173/


Izložba “Svesvrstani” u Beogradu


Odgovori