Zimski semestar CKPIS-a: Predavanje Emila Jurcana „Urbanistički razvitak Pule u socijalističkoj Jugoslaviji“

Ciklus javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a nastavlja arhitekt i urbanist Emil Jurcan temom Urbanistički razvitak Pule u socijalističkoj Jugoslaviji. Predavanje će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2022., u 17.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Predavanje prati urbanistički razvoj Pule u razdoblju socijalističke Jugoslavije kroz tri povijesne faze – neposrednu poslijeratnu obnovu, formiranje samoupravnog urbanističkog modela grada te deregulaciju i liberalizaciju tog modela pred kraj postojanja socijalističkog samoupravnog sustava. Pula se u tom periodu transformirala iz napuštenog i porušenog grada u regionalni vojno-industrijski centar, a urbanističke cjeline nastale u to doba i danas su odlučujući faktor u daljnjim promjenama urbane strukture.

Emil Jurcan je doktorand na Sveučilištu u Ljubljani, arhitekt i urbanist s iskustvom djelovanja unutar Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2012. godine, unutar Udruženja arhitekata Hrvatske kojim je predsjedavao od 2017. do 2019. godine i unutar inženjerske zadruge Praksa čiji je suosnivač i upravitelj bio do 2020. godine. Trenutno vodi samostalni arhitektonski studio i vanjski je suradnik na poslijediplomskom specijalističkom studiju Urbani studiji Sveučilišta u Rijeci. S kolegom dr. sc. Lukom Skansijem uređuje ediciju „Dobrolet“ za teoriju arhitekture.

Ilustracija: Koncept urbanističkog plana Pule 1964. godine, Urbanistički institut SR Hrvatske.


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/obavijesti?@=2fcyc#news_107528

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr


Odgovori