Održano javno savjetovanje “Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama”

U četvrtak, 1. prosinca 2022. u Spomen domu u Pazinu održano je javno savjetovanje “Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama”. Organizatori su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Istarsko povijesno društvo i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.


Prvo savjetovanje koje se održava u Pazinu okupit će muzejske djelatnike/ce i istraživač/ice s područja Istarske županije koji se u svojim muzejskim postavama i istraživanjima bave istarskim antifašizmom i njegovim povijesnim nasljeđem, te njihove kolege i kolegice iz drugih dijelova Hrvatske. Cilj ovog skupa je prezentirati novija istraživanja, publikacije, izložbe i stalne muzejske postave koji tematiziraju antifašizam kako bi se otvorila diskusija o izazovima, problemima i prilikama u kontekstu snažnijeg uključivanja te poboljšanja zastupljenosti i vidljivosti antifašizma i njegove baštine u stalnim muzejskim postavama i istraživačkim projektima.

Planiramo provesti dva kruga savjetovanja na kojima će sudjelovati predstavnici muzeja i drugih kulturnih ustanova, profesorice i profesori povijesti iz osnovnih i srednjih škola te predstavnici lokalnih vlasti. Konzultacije će biti organizirane u Puli, Pazinu, Rijeci i Opatiji. Cilj je tijekom naredne godine provesti 4 javne konzultacije sa zaključcima i preporukama za lokalne vlasti te muzejske i obrazovne institucije.

Program savjetovanja nalazi se u prilogu.

Javno savjetovanje organizira se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode ApotekaDocumenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-Goranske Županije.
Projekt je podržan s € 29.178,60 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.


Izvori i program:


Odgovori