Predstavljanje knjige „Smeh pod vešalima – sve što ste hteli da ne znate o ratu na Kosovu“ u Zagrebu

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

24.11.2022. (četvrtak)

Početak događanja: 19.30 sati


Održat će se predstavljanje knjige Rade Radovanovića, Smeh pod vešalima: O ratu na Kosovu – sve što ste hteli da ne znate. Knjigu će predstaviti dr. sc. Enis Zebić, dr. sc. Božo Kovačević, nakladnik i urednik Kruno Zakarija, Dragan Stojković, izdavač iz Beograda, dr. sc. Tena Perišin i autor Rade Radovanović. 


Tema je “srpsko-svetski rat” 1999. u kojemu Srbija, nakon desetljeća balkanskog ratovanja po kadaveru ex-Jugoslavije, konačno izaziva i prisiljava SAD i NATO na vojnu intervenciju. Ta se vojna intervencija zapravo odvija kao lasersko-kirurško istresanje vojnog arsenala nad Srbijom. Istovremeno, dok još traje bombardiranje infrastrukture brojnih srpskih gradova, Miloševićev režim pokušava dovršiti svoje “konačno rešenje” nad kosovskim Albancima, tj. etničko čišćenje Kosova. Taj je rat dosad netematiziran, jer naknadni govor o njemu zaobilaze mnogi koji bi o tome mogli i trebali nešto suvislo reći. Sve je počelo na Kosovu 1981, a sve se i završava ratom na Kosovu i NATO-egzekucijom nad Srbijom 1999. Umjesto politološkog ili sociološkog diskursa, autor nam pruža puno izazovnije štivo: novinarsko–istraživački i dramaturški uvezan tekst koji raskriva i osobne, i grupne, i društvene drame razaranja i samorazaranja ljudskosti politikom koja kreira zločinačke ratne pohode. Takva politika i završava ratom kojim je zločinački režim konačno vojno pacificiran. No, činjenica da je jedan diktatorski režim silom oružja zaustavljen ne znači i poraz njegove politike koja i dalje sanja osvajanja i nove ratove. (menartshop.hr)


Izvor:

https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/smeh-pod-vesalima/61888


Latinka Perović

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/knjiga-smeh-pod-vesalima-sve-sto-ste-zeleli-da-ne-znate-o-ratu-na-kosovu-totalna-slika-rata-i-srpskog-drustva/


Nataša Kandić


Boris Varga


Odgovori