Zimski semestar CKPIS-a: Predavanje Irene Šentevske „Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video“

Ciklus javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a u ovoj akademskoj godini otvara teoretičarka umjetnosti i medija Irena Šentevska. Predavanje pod naslovom Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video autorica istoimene monografije održat će u četvrtak, 24. studenog 2022., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv.

Ovo predavanje prvo je predstavljanje knjige Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video (Clio, Beograd, 2023) koja razmatra na koji način Beograd u tri tranzicijska desetljeća (1980-2010) konstruira svoj urbani identitet kroz polemike o popularnoj  glazbi i kroz medijsku formu glazbenog videa. Kako se glazbeni video razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji?  Je li novokomponirana narodna glazba seoski ili gradski medijski fenomen? Tko su ‘seljaci’, ‘džiberi’ i ‘papci’ i kakav im je glazbeni ukus? Kako definirati turbo-folk na najmanje 36 načina? Što  je ‘jaranizacija’ i je li Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslavenski rock? Je li Novi Beograd socijalistička spavaonica, postsocijalistički geto ili najneoliberalnija općina u Srbiji? Ovo su samo neka od pitanja koja se u knjizi razmatraju. U ovom predavanju fokus će biti na ‘doprinosu iz Hrvatske’ – aktera glazbene scene (od Zdenke Kovačiček do Shamsoa 69), publicista i akademskih komentatora koji nam pomažu da bolje sagledamo kako glavni grad Jugoslavije, novokomponirana narodna glazba i turbo-folk (re)konstruiraju svoj tranzicijski identitet u ‘bermudskom trokutu’ Beograd-Sarajevo-Zagreb.

Irena Šentevska doktorirala je na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Znanstvene radove objavljivala je u jedanaest europskih zemalja, SAD i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorica je knjige The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika (Orion Art, Beograd, 2016). U slobodno vrijeme bezuspješno uči turski.


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/obavijesti?@=2fcs5#news_107528

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr


Odgovori