Razgovor o knjizi Jürgena Osterhammela „Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka“ u Novom Sadu

Razgovor o knjizi Jirgena Osterhamela Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka biće održan u četvrtak, 24. novembra u 18 časova u Sali za sednice Matice srpske u Novom Sadu. Pozdravne reči će uputiti glavna urednica i direktorka Akademske knjige Bora Babić, koja je ujedno i izdavač ovog naslova, i urednik izdanja dr Mihael Antolović.


U razgovoru će učestvovati naučni savetnik i direktor Instituta za savremenu istoriju dr Predrag J. Marković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Duško M. Kovačević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Ković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u u Novom Sadu dr Srđan Šljukić, vanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru Mihael Antolović, istraživač Instituta za evropske studije u Beogradu msr Petar S. Ćurćić i doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vukašin Marić.


U ovoj veličanstvenoj Globalnoj istoriji 19. veka Jirgen Osterhamel znalački, dinamično i višeslojno pripoveda o svetu koji se našao na prekretnici. Njegov duboko utemeljen portret te fascinantne epohe nastao je iz bogatog materijala i mnoštva različitih perspektiva. Osterhamel postavlja pitanje o strukturama i obrascima, markira prekretnice i kontinuitete, sličnosti i razlike. Njegovi kulturološki sveobuhvatni, tematski široki prikazi i analize prepliću se pritom u jednu smelu istorijsku panoramu koja ne samo da daleko prevazilazi tradicionalne evrocentrične pristupe, nego ujedno i nudi znatno više od standardnih istoriografskih paradigmi, kao što su industrijalizacija ili kolonijalizam. On pritom tematizuje i razvoj različitih društava zasnovanih na znanju, čovekov odnos prema prirodi, njegovo ophođenje sa bolešću i različitostima, kao i specifičnosti urbanizacije, različite oblike građanskih uređenja, zakonitosti migracija i života u stalnim naseobinama, procese prilagođavanja i pružanja otpora, sekularizaciju i religioznost. Istovremeno, Osterhamel neprestano uspostavlja paralele sa današnjim svetom.


Njegova knjiga Preobražaj sveta prevedena je na nekoliko jezika.


Knjigu su s nemačkog jezika na srpski preveli Đorđe Trišović, Mihael Antolović, Željko Radinković, Emina Peruničić.

Jirgen Osterhamel (Jürgen Osterhammel, 1952), jedan je od najistaknutijih nemačkih istoričara i vodeći predstavnik globalne istorije – uticajnog pravca u istorijskom mišljenju koji se konstituisao tokom poslednje tri decenije. Osterhamel je studirao u Marburgu, stručno usavršavanje nastavio je na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije da bi 1990. na Univerzitetu u Frajburgu odbranio habilitacioni rad pod nazivom Kina i globalno društvo – od 18. veka do savremenog doba. Predavao je na Univerzitetu u Hagenu i Visokoj školi za istraživanje međunarodnih odnosa u Ženevi da bi, potom, u zvanju redovnog profesora predavao Modernu i savremenu istoriju na Univerzitetu u Konstancu (1999–2018). Osterhamel je član brojnih stručnih udruženja (pored ostalog i Britanske akademije nauka), počasni je doktor Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci, nosilac nemačkog ordena Pour le Mérite, i dobitnik brojnih nagrada uključujući i Lajbnicovu nagradu (2010), Nagradu Sigmund Frojd koju dodeljuje Nemačka akademija za jezik i književnost (2014), Nagradu Arnold Tojnbi (2017) i Balzanovu nagradu za doprinos razvoju globalne istorije (2018). Osterhamelov magnum opus predstavlja voluminozna knjiga Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka koja je prevedena na brojne jezika donevši svome autoru laskavo priznanje „Fernana Brodela 21. veka“.


Izvori:

https://www.facebook.com/events/913628662895611/


Odgovori