11. ciklus Otvorenog četvrtka: Žena, majka, vještica: ženski aspekt progona vještica u ranome novom vijeku

U četvrtak, 24. studenoga 2022., održat će se drugo popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Žena, majka, vještica: ženski aspekt progona vještica u ranome novom vijeku, koje će održati doc. dr. sc. Anđelko Vlašić.

Događanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

U predavanju će se dati osnovne informacije o progonu vještica tijekom kasnoga srednjeg i ranoga novog vijeka u Europi i u Hrvatskoj. Zatim će se fokus usmjeriti na ženski aspekt progona, odnosno na sudbine ženskog dijela europske populacije u vremenu najvećih progona vještica, na udio žena u ukupnom broju optuženih, suđenih i osuđenih pojedinaca tijekom progona. Iznijet će se stavovi modernih  istraživača vezanih za jedno od najčešće spominjanih pitanja vezanih za progone vještica: jesu li progoni vještica zapravo bili progoni žena?

O PREDAVAČU:

Anđelko Vlašić (Slavonski Brod, 1982.) diplomirao je povijest na Fakultetu hrvatskih studija i turkologiju te francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osvojio je nagrade za izvrsnost na preddiplomskom i diplomskom studiju turkologije. Doktorirao je 2010. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju povijesti na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu. Stručno se usavršavao kao postdoktorski gostujući istraživač na Sveučilištu Koç u Istanbulu (2014. – 2015.). Radio je kao poslijedoktorand na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu (2016. – 2018.). Suautor je knjige Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj (2015.) i suautor uredničke knjige Carigradska pisma Antuna Vrančića. Hrvatski i engleski prijevod odabranih latinskih pisama te brojnih znanstvenih radova. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Surađivao je na dva znanstvena projekta Hrvatske zaklade za znanost. Održao je niz znanstveno-popularnih predavanja o povijesti i kulturi Turske. Član je Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Društva za hrvatsku povjesnicu, Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju, Matice hrvatske i dr. Istraživao je u arhivima u Zagrebu, Beogradu, Istanbulu i Ankari. Govori engleski i turski jezik, a služi se francuskim i njemačkim jezikom.


Izvor:

https://www.ffos.unios.hr/11-ciklus-otvorenog-cetvrtka-zena-majka-vjestica-zenski-aspekt-progona-vjestica-u-ranome-novom-vijeku/


Odgovori