Ivan Janković, „Po njima se ništa neće zvati. sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka“

“Junaci ove knjige su, kao što stoji u podnaslovu, sporedne ili sasvim sporedne ličnosti u kontekstu svog vremena. O sporednim ličnostima – epizodistima – ima traga u našoj istoriografiji, pa i biografskih odrednica u rečnicima i enciklopedijama. O sasvim sporednim ličnostima – statistima istorije – nije pisano i o njima i za njih se nije znalo ništa.

Epizodistima i statistima je zajedničko to što nisu zapamćeni kao akteri istorije srpskog društva, iako su mu, svaki na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima, doprineli, makar i u beskrajno maloj meri. I zato se – kao što piše u naslovu ove knjige, pozajmljenom od jugoslovenske rok grupe Bijelo dugme – po njima nikad ništa neće zvati, osim, evo, pojedinih ovde sabranih tekstova.

Koliko god ’junaci i junakinje’ ove knjige bili različiti po poreklu, zanimanju, društvenom statusu i načinu života, ipak se kroz njihove biografije naziru neke svima zajedničke, jer opšte društvene, okolnosti koje upotpunjavaju sliku svakodnevnog života u Srbiji i, naročito, u Beogradu sredinom pretprošlog veka. Neke od tih opštijih tema su dobro poznate i istražene u našoj istoriografiji, dok su druge dobile mnogo manje pažnje nego što je zaslužuju.”

Ivan Janković


O autoru:

Ivan Janković (1946) sociolog i pravnik, osnivač je Udruženja za borbu protiv smrtne kazne (1981) i nevladine organizacije Srbija protiv smrtne kazne (2012) te član Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (2007-2013). Objavio je monografije “Na belom hlebu” (2012) i “Smrt u prisustvu vlasti” (1985). Koautor je priručnika za policiju “Zabrana zlostavljanja” (2010), te knjiga “Kosovski čvor: drešiti ili seći?” (1990) i “Društvene devijacije: kritika socijalne patologije” (1981). Fabrika knjiga je objavila njegovu istorijsku studiju “Kata Nesiba i komentari” (2017, 2018) i zbirku tekstova o istoriji represije u Srbiji “Macke i packe” (2018).


Izvor:

https://www.fabrikaknjiga.co.rs/po-njima-se-nista-nece-zvati-sporedne-i-sasvim-sporedne-licnosti-iz-srpske-istorije-19-veka/


Odgovori