Milan Glibota, Marija Jović, „Gradska knjižnica »Don Mihovil Pavlinović« (1868. – 2022.)“

»Uvijek sam zamišljao raj kao neku vrstu knjižnice.« – Jorge Luis Borges.»O važnosti knjižnica, od samostanskih i narodnih do gradskih, školskih i nacionalnih, i u nas i u svijetu, pisali su mnogi, no malokoja se knjižnica u Hrvatskoj može pohvaliti ovakvom monografijom kakvu su o povijesti i nastanku Gradske knjižnice »Don Mihovil Pavlinović« u Imotskome ispisali publicist Milan Glibota i dr. sc. Marija Jović«, zapisuje dr. sc. Ante Žužul u predgovoru ove monografije naslovljenom Knjižnica je hram.

O povijesti imotske knjižnice, prvim literarnim zapisima u Imotskoj krajini, prvim samostanskim knjižnicama, imotskim franjevcima, o prvoj knjižnici u Imotskom i fra Šimunu Gudelju te o razvoju čitaonice u Imotskom u vrijeme narodnog preporoda i Pravilniku družtva Narodne čitaonice Imotske objavljenom 2. rujna 1868. u »Narodnom listu« te o Don Mihovilu Pavlinoviću koji je 8. veljače 1870. znamenitim govorom Besjeda na slavi Imotske čitaonice otvorio Hrvatsku čitaonicu u Imotskom znalački u prva dva poglavlja ove raskošno opremljene monografije piše publicist Milan Glibota.

Od te 1870. pa do 14. studenoga 2005., kada je otvorena Moderna samostalna ustanova Gradska knjižnica i čitaonica »Don Mihovil Pavlinović«, i to zalaganjem današnje ravnateljice dr. sc. Marije Jović, prošlo je 135 godina. To je vrijeme opisano u poglavljima Od franjevačke samostanske knjižnice do Imotske čitaonice, Rad knjižnice 1980-ih i 150. obljetnica utemeljenja knjižnice, IRIM projekti i STEM revolucija u kojoj dr. Jović znalački opisuje trnovit put osamostaljenja knjižnice. Naime, sve do 14. studenoga 2005. imotska je knjižnica bila tek odjel u sastavu neke druge kulturne ustanove na području grada. Zahvaljujući njezinu trudu, maru i nesebičnom zalaganju knjižnica se osamostalila te je osnovana moderna ustanova Gradska knjižnica »Don Mihovil Pavlinović« smještena u posve obnovljenim prostorima najljepše gradske kuće koju stariji građani nazivaju i Domljanovom kućom. Gradsku knjižnicu i čitaonicu »Don Mihovil Pavlinović« otvorio je 18. svibnja 2007. tadašnji ministar kulture Republike Hrvatske mr. Božo Biškupić.


Izdavač: Školska knjiga

Broj stranica: 148

Godina izdanja: 2022


Prelistaj izdanje:

https://shop.skolskaknjiga.hr/gradska-knjiznica-don-mihovil-pavlinovic-1868-2022.html


Odgovori