Željko Karaula, „Sekula Drljević 1884-1945. Politička biografija”

U izdanju Crnogorskog kulturnog foruma (Cetinje) i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Crne Gore izašla je voluminozna knjiga (734. str.) dr. sc. Željka Karaule „Sekula Drljević 1884-1945. Politička biografija“. Radi se o biografiji kontroverznog crnogorskog političara koji je na političkoj sceni Balkana, Crne Gore i Jugoslavije te NDH kao ministar na dvoru kralja Nikole I. i kao (ne)formalni vođa crnogorskih federalista (zelenaši) u razdoblju od 1920. do 1945. dao svoj pečat crnogorskoj povijesti.

Prenosimo iz recenzije knjige prof. dr. sc. Ive Goldsteina: „Knjiga Željka Karaule „Sekula Drljević 1884.-1945. Politička biografija” jest rezultat vješte, profesionalno koncipirane standardne znanstvene historiografske metodologije kombinirane sa znanjima i praksama tipičnim za biografsku leksikografiju i publicistiku. Karaula je stvorio djelo koje odudara od uobičajene znanstvene produkcije – premda zadovoljava njene kriterije – na polju društveno-humanističkih znanosti. Na zanimljiv način, kombinirajući tematski i kronološki pristup, uz korištenje impresivne količine arhivske građe, literature, kao i tekstova samoga Drljevića, Karaula je napisao biografiju jedne od važnih ličnosti crnogorske povijesti prve polovine 20. stoljeća.

U Drljevićevoj se biografiji, nema potrebe to naglašavati, ogleda i slika epohe u kojoj je djelovao. Poseban značaj ovog rada jest afirmacija na južnoslavenskom prostoru pomalo zapostavljenog historiografskog žanra – biografije. Ovaj žanr jest, s jedne strane, pogodan za prenošenje znanstvenih istraživanja široj čitateljskoj publici (u čemu crnogorska historiografija i historiografije susjedne zemalja nisu dosad uvijek uspijevale), a s druge, nosi sa sobom mnoge opasnosti zastranjivanja: moguće je napisati tekst isključivo kao kronologiju djelovanja neke ličnosti, što kod čitatelja najčešće izaziva dosadu ili, pak, otići u drugu krajnost, odnosno, široko kontekstualizirati događaje tako da tekst postane predugačak, a djelovanje ličnosti čiji se život opisuje gotovo i ne vidi.

Autor je izbjegao obje opasnosti. Osobito su mi se dopali dijelovi knjige koji tematiziraju ključne trenutke Drljevićeva političkog puta – nakon 1918. godine, kada se odmiče od režima čiju je uspostavu svesrdno podržavao, potom neposredno predratno razdoblje u kojem zaokružuje koncepciju samosvojne crnogorske nacije te ratno razdoblje, u kojem pada u beznađe kvislinške pozicije. Iščitavanjem tih dijelova knjige postaju jasniji svi motivi, zadatosti, konteksti u osebujnom političkom putu Sekule Drljevića o kojima smo dosad iz literature bili obaviješteni uglavnom fragmentarno.“



Dodatne obavijesti:

https://historiografija.ba/article.php?id=1509


Odgovori