International Interdisciplinary Conference “Bosnia and Herzegovina: Post-Colonial and Post-Conflict Heritage of a European State”

Institut za historiju Češke akademije nauka i umjetnosti, u saradnji s Institutom za filozofiju i Institutom za sigurnosne studije u Pragu, organizira konferenciju „Bosnia and Herzegovina. Post-Colonial and Post-Conflict Heritage of a European State“.

Na konferenciji će učestvovati brojni naučnici iz Evrope (historičari, politolozi, antropolozi, stručnjaci za medije) i prezentirati svoja istraživanja o raznim aspektima prošlosti i sadašnjosti Bosne i Hercegovine. Organizatori najavljuju da ovom konferencijom žele analizirati ključna pitanja Bosne i Hercegovine (kulturno nasljeđe, nacionalizam, multietničku i multikonfesionalnu koegzistenciju, suočavanje sa genocidom, modernizaciju, evropeizaciju) sve to promatrajući u široj historijskoj perspektivi od sredine 19. stoljeća do danas.

Na konferenciji će učestvovati Xavier Bougarel, Radan Haluzík, František Šístek, Zora Hesová, Ivo Goldstein, Ger Duijzings, Mario Katić, Petr Stehlík, Anja Grabovac, Srećko Latal, a na kraju će biti i završna debata sa Martinom Mlinarević, ambasadoricom BiH u Češkoj.

Konferencija se održava u Vila Lanna (V Sadech 1/1, Prague 6, 160 00, Czech Republic), u četvrtak 10. november 2022. od 10:00 do 18:00 sati. Program je dostupan ovdje, a registrirati se možete ovdje.


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1505


Odgovori