[Konferencija] Demokratski socijalizam: jugoslovensko iskustvo i savremena promišljanja (YugoLab)

Povodom 50 godina od poraza i političkog sloma reformskog partijskog rukovodstva u Srbiji (1972-2022) koji su reprezentovali Koča Popović, Marko Nikezić, Latinka Perović, Mirko Tepavac i dr., Laboratorija za istraživanje socijalizma i (post)jugoslovenske studije (YugoLab), Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, organizuje 7. novembra 2022. naučnu konferenciju: Demokratski socijalizam: jugoslovensko iskustvo i savremena promišljanja.

Uz veliki broj naučnika i istraživača iz različitih društveno-humanističkih disciplina iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, konferencija bi imala za cilj da ponudi nove uvide, istorijske i savremene, u glavne osobenosti ideje demokratskog socijalizma. Iz istorijske perspektive, jugoslovensko iskustvo pruža dragoceno saznanje o izgradnji socijalističke alternative koja je činila temeljni okvir jugoslovenskog društva. Ideje jugoslovenskog demokratskog (samoupravnog) socijalizma imale su široku globalnu rezonancu, čineći osnovni stub jugoslovenskog međunarodnog prestiža i angažmana.

Imajući to u vidu, konferencija će sagledati sve bitne fenomene jugoslovenskog socijalizma od 1948. godine: stalne tendencije njegovih reformi u pokušaju društvene, političke i ekonomske demokratizacije, sa ciljem održivosti i progresa specifičnog jugoslovenskog puta. Konferencija ima intenciju da odgovori na nezaobilazna pitanja, kao što su rezultati jugoslovenske demokratske transformacije, saznanja o mogućnostima i ograničenjima demokratskog socijalizma u Jugoslaviji, njegove efekte, ishodišta i nasleđe. Takođe, konferencija bi posvetila pažnju savremenim globalnim tendencijama demokratskog socijalizma, ogledima o aktuelnosti i primenjivosti njegove ideje u hegemonom neoliberalnom svetonazoru.

Knjiga apstrakata i program


7. nov, 10:00 CET, IFDT/online

ZOOM link


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/demokratski-socijalizam-jugoslovensko-iskustvo-i-savremena-promisljanja/


Obavijest je prenesena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1495


Odgovori