[Predavanje] Mađarska i Holokaust (ShoahLab)

U okviru niza događaja posvećenih pitanju proučavanja Holokausta u susednim zemljama, ShoahLab vas poziva da 26. oktobra 2022. godine u 17 časova prisustvujete predavanju pod naslovom „Mađarska i Holokaust“.

U prvom delu predavanja profesorka Louise O. Vasvári govoriće o pitanju proučavanja Holokausta u Mađarskoj, uzimajući u obzir žensku perspektivu. Održaće predavanje na temu Hungarian-Speaking Women’s Holocaust Life Writing. Drugi predavač će biti Dávid Szőke, koji dolazi sa Univerziteta u Segedinu, te će tema njegovog izlaganja biti Memorialisation As an Artistic Counter Strategy to the Antigypsy Gaze in Igor Krikunov’s The Leader. On će se pozabaviti temom Holokausta kroz prizmu književnosti. Poslednje predavanje, naslovljeno The Artistic Representation of Baby Yar as the Metaphor for Holocaust by Bullets, održaće Márta Goldmann, profesorka i ekspert za Holokaust. Ona će govoriti o masakru u Babinom Jaru iz malo drugačijeg ugla.

Predavanje će se održati onlajn, na engleskom jeziku.

Louise O. Vasvári je profesorka emerita komparativne književnosti i lingvistike na Stony Brook University i predavač na Odeljenju za lingvistiku pri New York University, a takođe je gostujući profesor pri Univerzitetu u Segedinu.

Dávid Szőke doktorirao je na University of Szeged, pri katedri za komparativnu književnost.

Márta Goldmann je univerzitetski vanredni profesor i šef katedre na Jewish Theological Seminary – University of Jewish Studies u Budimpešti.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/predavanje-madjarska-i-holokaust-shoahlab/


Odgovori