Predavanje „Jiří z Poděbrad / Juraj Podjebradski“

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organiziraju predavanje Jiří z Poděbrad / Juraj Podjebradski koje će održati Miroslav Křepela, potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva, u ponedjeljak 24. listopada 2022. u 18 sati u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20 (1. kat).

Juraj od Kunštata i Podjebrada (23.4.1420.–22.3.1471.), poznat kao Juraj Podjebradski (češki: Jiří z Poděbrad), bio je šesnaesti kralj Češke. Izabran od strane češkog plemstva, vladao je zemljama češke krune od 1458. g. do svoje smrtu 1471. g. Jedini je češki kralj koji nije potjecao iz kraljevske dinastije, već iz domaćeg, feudalnog plemstva. Bio je vođa husita i zastupao duh reformacije, ali umjeren i tolerantan prema katoličkoj vjeri te je u početku bio prihvaćen od strane brojnih europskih vladara. Njegovu vladavinu obilježili su veliki napori za očuvanje mira i tolerancije između husita i katolika u vjerski podijeljenoj Češkoj – otuda njegovi suvremeni nadimci: “Kralj dvaju naroda” i “Prijatelj mira”. Posljednji je češki nacionalni vladar, veliki diplomat i borac protiv dominacije katoličke crkve. Godine 1462. je predstavio plan uspostave Lige europskih kršćanskih institucija s ciljem otpora turskoj ekspanziji, vizionarski prijedlog stoljećima ispred svoga vremena. Prva povijesna zamisao uspostave europskog jedinstva, preteče Europske unije, nije, međutim, naišla na šire odobravanje, a kraljeva pozicija je pogoršana neprijateljskim stavom Rima. Godine 1466. papa Pavao II ekskomunicirao ga je i pozvao na križarski rat protiv „čeških heretika“…

Doba vladavine Jurja Podjebradskog smatra se „zlatnim razdobljem“ češke povijesti, tijekom kojega je  Češka je postala najuglednija država srednje Europe, a Prag jedno od njezinih kulturnih središta.

Predavanje se održava u sklopu Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu.

Radujemo se Vašem dolasku!    


Odgovori