[Predavanje] Radina Vučetić – Nevidljivi neprijatelj – variola vera 1972 /Mikroistorija Jugoslavije (YugoLab)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd, 19. oktobra 2022, 14:00 CET


U proleće 1972. Jugoslaviju je zahvatila epidemija velikih boginja, poslednja epidemijaove bolesti u Evropi. Pojava smrtonosnog virusa, kojeg nije bilo 42 godine u Jugoslaviji, bila je dramatični izazov za socijalistički zdravstveni sistem. Analiza odgovora države na najveću zdravstvenu krizu u istoriji socijalističke Jugoslavije, istovremeno pokazuje i vrline i mane jugoslovenskog sistema i države. Pogled na tri meseca epidemije pokazuje kako je funkcionisao zdravstveni sistem u Jugoslaviji; kako je funkcionisala država (spremnost države i odgovor na krizu); kakva je bila međunarodna/hladnoratovska pozicija Jugoslavije; kakav je bio položaj Kosova i muslimana u Jugoslaviji; kakav je bio odnos među republikama i kako su međurepubličke tenzije uticale na suzbijanje epidemije; kako je na ovu najveću zdravstvenu krizu reagovao Josip Broz Tito; kako su o epidemiji izveštavali mediji; kako je epidemija uticala na turizam i ekonomiju SFRJ; i na kraju – kako je uticala na obične ljude.

Radina Vučetić je redovna profesorka i upravnica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. U fokusu njenih istraživanja su istorija 20. veka, američke studije, Hladni rat, kulturna i društvena istorija Jugoslavije. Autorka je knjiga Koka-kola socijalizam. Amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih godina XX veka, Nevidljivi neprijatelj. Variola vera 1972, Monopol na istinu: Partija, kultura i centzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, Evropa na Kalemegdanu: „Cvijeta Zuzorić“ i kulturni život Beograda 1918-1941, i Vreme kada je narod govorio: Odjeci i reagovanja u Politici, 1988-1991 (koautor sa Aljošom Mimicom). Kourednica je knjiga Tito in Africa: Picturing Solidarity i Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia, i autorka više desetina naučnih članaka.


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/predavanje-radina-vucetic-nevidljivi-neprijatelj-variola-vera-1972-mikroistorija-jugoslavije-yugolab/


Odgovori